Aktuális

Családon belüli erőszak tiltása – összegyűlt a 100 ezer aláírás

Második nekifutásra sikerült összegyűjteni elég támogatót: a parlament foglalkozni fog a családon belüli erőszak kérdésével.

Családon belüli erőszak tiltása – összegyűlt a 100 ezer aláírásMindössze két hónap elég volt arra az Élet-Érték Alapítványnak, hogy összegyűjtsön 103 ezer aláírást azért, hogy a parlament önálló törvényi tényállásban büntesse a családon belüli erőszakot. Ez már csak azért is meggyőző teljesítmény, mert két évvel ezelőtt ez még feleennyire sem sikerült: néhány száz szignó hiányzott a szükséges ötvenezerből. (Ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy a parlament egyáltalán napirendre tűzze a kérdést.)

A családon belüli erőszakot persze most is büntetik, de nem önálló „törvényi tételként”, holott számos olyan sajátossága van egy ilyen cselekménynek, ami miatt indokolt volna külön kezelni – és így talán nagyobb jelentőséget is tulajdonítani neki. Ráadásul ilyen esetben hivatalból is büntetőeljárás indulna. Az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy léptesse életbe a változást.
Halász Pálma, a civil szervezet elnöke, a kezdeményezés elindítója kedden adta át az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársainak Budapesten. Ha a lista érvényesnek bizonyul, az Országgyűlésnek három hónapon belül foglalkoznia kell a kérdéssel.

Az alapítvány korábban azt közölte, Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája: fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség vagy gazdasági függőség. Halász Pálma azt mondta, szabályozás hiányában a hatóságok sokszor csak akkor lépnek fel a családon belüli erőszak esetén, „ha már vér folyik”, vagy sok esetben éppen az áldozatokat hibáztatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top