Aktuális

Hétvégén 17 fok és eső, vagy 30 fok és napsütés?!

Igazi meleg nyár lesz hétvégén az egyik előrejelzés szerint, a másik szerint meg reszketünk majd. Most akkor esernyővel vagy fürdőruhával készüljünk?

Reggel ébredés után sokan szinte még ki sem nyitjuk a szemünket, már nyúlunk is a nagyon okos telefonunk után. Legtöbben először a méljeinket csekkoljuk, majd sokunknál rögtön a második az időjárás-jelentés. Mégiscsak jó, ha az ember tudja, mit öltsön magára az adott napon. Ez a hét például esősen kezdődött, de vajon mennyi jut a szürkeségből a hétre, és ami a legizgibb kérdés, hétvégén összejöhet-e mondjuk egy biciklitúra? Az accuweather.com megmondja a tutit: szombaton 30 fok lesz, kicsit borult lesz az ég, de nem kell esőtől tartani. Szuper!

Accuweather.com  yahooweather.com  weatheronline.co.uk
  accuweather.com                          yahooweather.com                              weatheronline.co.uk

Ám ha bekapcsoljuk a rádiót, jön a meglepetés: hétfő délelőtt így nyilatkozott a bemondó: szombaton hűvös lesz és esik majd… Oknyomozásba kezdünk. 

OMSZ
OMSZ

Idojaras.hu
Idojaras.hu

Idokep.hu
Idokep.hu

A Yahoo időjárás-jelentő oldala kicsit felhős eget, és maximum 29 fokot ígér – hurrá. A weatheronline.co.uk oldala már csak 21 fokot ígér, sok esővel.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul, és csapadék nem lesz, hiába gomolyognak majd szombat délelőtt a felhők. Megint örülhetünk, de most már óvatosan. Az idojaras.hun is változóan felhős égről beszélnek, de szó sincs még csak 23 fokról sem – a maximum szerintük 19 fok lesz szombaton, az idokep.hu szerint pedig csak 17. Ami ugyan hasonló, de a korábban máshol ígért 30 fokhoz képest nem hangzik túl jól – és meglehetősen furcsa is az ekkora eltérés.

„Két orvos sem feltétlenül mondja ugyanazt a beteg leletei láttán, a meteorológusok is különböző, úgynevezett modellszámításokra támaszkodnak – magyarázza a Nők Lapja Cafénak Pintér Ferenc, a meteorológiai szolgáltatásokat nyújtó ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. vezérigazgatója, miért térhetnek el az előrejelzések egymástól. – Nagyon pontosan, részletesen három nappal előre lehet megjósolni az időjárást, amely egy véletlenekkel terhelt folyamat, 10-14 napnál távolabbi, napi bontású előrejelzést adni nem is érdemes” – tette hozzá Pintér Ferenc.

A lényeg tehát az, hogy jobb, ha mi alkalmazkodunk. Ha tehetjük, csak szerdán alakítsuk véglegesre a hétvégi programot, hiszen legfeljebb öt napon belül kaphatunk jó eséllyel pontos információkat, annál hosszabb időtávon a szakemberek is csak valószínűsíteni tudnak. Mi pedig legfeljebb imádkozni a napsütésért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top