Aktuális

Mitől jobb egy fiatal orvos egy tapasztaltnál?

Menjenek-e a 62 évnél idősebb orvosok nyugdíjba? Jobban megbízunk a fiatalabb orvosokban, vagy inkább választjuk az idősebb orvosok tapasztalatát? Érvek és ellenérvek.

Elküldik az idős orvosokat?„Nagyjából 20 milliárd forintos megtakarítás” – ez volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter legfontosabb érve amellett, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre nyugdíjba kell küldeni a 62 évnél idősebb közalkalmazottakat, így az orvosokat is.

Mínusz ötezer

„Egy ilyen lépés azonnal bedöntené az egészségügyet” – nyilatkozta Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár.  A Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő számokat is mondott egy televíziós műsorban: szerinte 30 ezer orvosból nagyjából ötezret küldhetnének nyugdíjba, ha 62 évnél húzzák meg a határt, az pedig Rácz Jenő szerint is végzetes lépés lenne.

Az ember azt gondolná, a többség nem kor alapján választ szakembert, de visszajelzésekből úgy tűnik, ez sokaknál tényező a bizalom tekintetében.

Sándor bácsi

Olvasónk, Judit, bár Budapesten él, még mindig a faluja háziorvosa az orvosa – képes 250 km-t utazni a 70 éves Sándor doktorhoz. „Tőle kaptam az első oltásom, ő gyógyította a bárányhimlőmet, felszakadt homlokomat is ő öltötte össze, és életem első epegörcsét is ő tüntette el. Én az ő számát tárcsázom, ha baj van.” Andi viszont a fiatal dokikra szavaz, ha választhat fiatal és idős orvos között. Már volt rossz tapasztalata idősebb orvossal, aki már belefásult a munkájába. „Szerintem a fiatalok sokkal jobban figyelnek a továbbképzésükre, ismerik az új technikákat, ráadásul sokan nem merik őket választani, ezért nincsenek túlterhelve és jobban odafigyelnek egyes betegekre – mondja a fiatal lány. – A műtét után az egész kórteremben nálam volt csak bent orvos az ébredés után.”

Csak a nőgyógyász

 
„Én a fiatalabb orvosokra esküszöm, amikor műtötték a bokámat, olyan lelkiismeretes ember kezébe kerültem, hogy még pénzt sem akart elfogadni – meséli a harmincegy éves Panni, aki egyetlen esetben választ idősebb orvost. – Én csak idős nőgyógyászhoz vagyok hajlandó menni. Fiatalabbakkal többször volt igen rossz tapasztalatom. Szerintem az idősebbek sokkal empatikusabbak, figyelmesebbek.”

Jókedvemben csinálom

„Engem már 63 évesen elküldtek nyugdíjba, csak szerződéses alkalmazott vagyok tíz éve. Ez szükségszerű az orvosi szakmában, mert a fiatalok elmentek, nagyon sokan dolgoznak 60 és 70 felett is – mondta egy megyei kórházban dolgozó, hetvenkét éves orvos a Nők Lapja Cafénak. Azt mondja, nem akar otthon ülni, ezért amíg jó egészségben van, szívesen dolgozik. – Én ezt még jókedvemben csinálom. Jól nem keresek vele, de természetesen az is segítség.”

De vajon tényleg ilyen lényeges szempont a kor? Hiszen azt nem állíthatjuk, hogy a tapasztaltabbak a fiatalok elől veszik el a helyet: kimondottan háziorvosból például hiány van. Ami pedig az esetleges „megfáradást” illeti: ismerünk friss szellemű, végtelenül empatikus hatvanasokat és érzéketlen, dilettáns harmincasokat – és persze fordítva. Ha viszont így van, akkor a korosodás esetenként vitathatatlan hatásait ellenőrizni lehetne például időszakos vizsgamegújítással vagy szakmai alkalmassági vizsgálattal. Igaz, hogy az pedig sértő lehet az évtizedeket a szakmában töltött orvossal szemben. 

Nektek volt már rossz tapasztalatotok idős orvossal? És fiatallal? Ti kiben bíztok jobban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top