Aktuális

Év végi bulizás – így keveredhetnek bajba a tizenévesek

Szilveszter a bulik bulija – a tizenéveseknek is. Sokan év közben is kitesznek magukért, ilyenkor pedig még inkább azzal a jelszóval indulnak el, hogy "nincs határ". A tömeg, az alkohol, a hazaút és az őket is veszélyeztető bűncselekmények viszont kockázatossá teszik az év utolsó nagy durranását.

Szórakozás és bűnözés – akár paradoxonnak is tűnhet e két fogalom egymás mellett, de sajnos elég gyakran találkoznak, amióta a fiatalok szórakozási szokásai megváltoztak. Ma már ez a korosztály is hatalmas kínálatból választhat, hiszen egyre több az a vendéglátóhely és romkocsma, ami a tinédzsereket is megcélozza.
– Jó példa erre a VI. kerület: csak ebben a városrészben több mint hétszáz vendéglátóhely, kocsma, diszkó és pub üzemel – mondja Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője. – Ezek pedig bevételük nagy részére hétvégén és a késő esti, éjszakai órákban tesznek szert. Akkor, amikor a fialok is gyakrabban térnek be hozzájuk.

Alapozás és vonulás

Év végi bulizás – így keveredhetnek bajba a tizenévesekA fiatalok egyre később járnak bulizni – derül ki az intézetnek a Legfőbb Ügyészség kérésére végzett kutatásából. Este nyolc óra előtt például csak 7 százalékuk indul útnak, és többségük jóval éjfél után – legnagyobb eséllyel 4 és 6 között – ér csak haza. Nagy divat az „alapozás”, azaz sokan már otthon vagy az utcán isznak – ezzel a módszerrel a tinik 58 százaléka él, sőt egy részük az árak miatt a szórakozóhelyen már nem is fogyaszt alkoholt –, emiatt viszont keményebb italokat választanak. Azért kétharmaduk tovább alkoholizál a „helyen” is. Mindössze minden huszadik fiatal mondta, hogy egyáltalán nem iszik. Nagy László Tibor szerint jellemző az is – főleg a belvárosban és a budai kerületekben –, hogy a fiatalok egyik vendéglátóhelyről a másikra vonulnak, és „ha közben isznak és hangoskodnak, az már önmagában veszélyhelyzetet jelenthet”. Épp ezért a bajok sokszor nem a diszkóban, hanem távozás után, az utcán történnek.

Végtelen látencia

A szórakozóhelyen történt bűncselekmények közül nagyon sok titokban marad egyrészt azért, mert „a biztonsági őrök igyekeznek elrendezni a kényes ügyeket”, másrészt pedig azért, mert rendszerint a sértettek sem érdekeltek abban, hogy egy verekedés vagy konfliktus miatt feljelentést tegyenek – mondja az osztályvezető. – Egyszerűen azért nem, mert ilyen esetben garázdaság miatt akár őket is elővehetik, másrészt pedig azért, mert gyakran ők maguk is tudatmódosult állapotban vannak. Ugyanakkor azt, hogy az elenyésző feljelentésszám ellenére sok probléma köthető a szórakozóhelyekhez, jól mutatja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok ötöde nyilatkozott úgy, hogy érte már erőszakos inzultus – ilyesminek a felmérés szerint a szórakozók fele volt már szemtanúja. Aki bajba kerül, az általában a biztonsági őrökhöz fordul, csak minden harmadik fiatal kér segítséget a rendőrségtől.

Fordul a kocka?

Előfordul, hogy a fiatalok maguk válnak bűnelkövetővé, pedig csak jó heccnek indul a dolog. Tipikus ilyen helyzet az, amikor a fiúk a lányok előtt akarnak bizonyítani, és extrém esetben felborítanak például egy autót. Ennél gyakoribb a kábítószer-fogyasztás és az ittas vezetés.
A közelmúlt új veszélye az a partidrog, amely néhány órára ellenállás-képtelenné teszi a fogyasztót, emiatt nehéz bizonyítani egy esetleges nemi erőszakot. De előfordul az is, hogy nem idegenek csempészik az anyagot a pohárba, hanem a fiatalok maguktól fogyasztják el, aztán amikor ráeszmélnek a tettük következményére, feljelentést tesznek; így próbálják kimenteni magukat.

A West Balkánban történt tragédia után szülők és rendezvényszervezők is kidolgoztak különféle programokat a helyzet javítására. A szórakozóhelyek azóta sok részletre jobban figyelnek, és van néhány közülük, ami kimondottan „tinibarátnak” mondható, de a tervek egy része elmélet maradt. 2013-ra talán megvalósul valami a minisztériumi szintre is eljutott tanácsokból, addig pedig a nevelésünk pozitív hatásaiban bízhatunk. 

Ötletek a biztonságosabb buliért:

• Korai koncertkezdés
• Ingyenes hideg víz és olcsó üdítő árusítása
• Külön tiniknek szóló bulik
• A pultosok, közértesek szigorúbb ellenőrzése – elkérik-e a személyit?
• Komoly bírságok kiszabása
• Beléptető rendszer személyre szóló kártyával, ami alapján nyomon követhető a fiatalok mozgása
• Mobilalkalmazás bevezetése: a szülő látja, merre jár a gyermeke
• Legyen elsősegélynyújtásban képzett szakember a helyen
• A dolgozók is kapjanak képzést: hogyan lépjenek fel a drogproblémák ellen

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top