Aktuális

Kedvezményt adnak diákigazolványra a sanghaji abortuszklinikán

Növekedést mutat a fiatalok körében a nem kívánt terhességek száma, ez ellen a szexuális felvilágosítás fokozásával harcolnának a sanghaji döntéshozók.

Egyre korábban kezdik a szexuális életet a sanghaji fiatalok: a 11-15 évesek 5 százaléka, a 15-19 évesek 10-15 százaléka, az egyetemisták 20-25 százaléka bevallottan rendelkezik tapasztalattal ezen a téren. Ezzel párhuzamosan nő a nem kívánt terhességek és az abortuszok száma a városban.

A magzatelhajtások számát ugyanakkor több százezerre teszik a 24 milliós metropoliszban. Jól mutatja ezt a trendet, hogy Sanghajban külön telefonvonal él a bajba jutott fiatal lányok megsegítésére, amely korábbi beszámolók szerint naponta akár ezer hívást is regisztrál, az abortuszklinikák pedig számos esetben kedvezményt adnak áraikból diákigazolvány felmutatása esetén.

A gondot az okozza, hogy míg a fiatalok 70 százaléka él házasság előtt nemi életet, a fogamzásgátlásról sem az iskolák, sem a szülők nem tájékoztatják a gyerekeket kellőképpen. Az ország csaknem 700 ezer általános és középiskolájából csupán 500-600 folytat szexuális nevelést, a szülőknek pedig mindössze 40 százaléka beszél a témáról gyermekével.

A szexuális felvilágosítás hiányosságaira az elmúlt években több újságcikk, internetes videó, sőt képregény is felhívta a figyelmet, az évek óta aktív vitatémát jelent az oktatási szakemberek és a szülők körében. A helyzeten a rendszeres felvilágosító órák bevezetésével, térítésmentesen elérhető felvilágosító füzetek osztásával kellene elkezdeni változtatni, amire a városi költségvetésből kellene elkülöníteni egy éves összeget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top