Család

A tévé ment meg a nem kívánt terhességtől?

Az MTV-n, a korábbi zenetévén 2009 óta nagy érdeklődés mellett fut a tinédzser lányok terhességét, anyaságát bemutató amerikai dokusorozat. A sokak által kritizált, de kétségtelenül nagy nézettségű műsor azonban nem pusztán szórakozást kínál: a valóságot kendőzetlenül megmutató sorozat kutatások szerint már az első évadával húszezer tiniterhesség megelőzéséhez járult hozzá csak az Egyesült Államokban.

A 16 és terhes és testvérsorozata, a Tinimamik epizódról epizódra követik egy-egy középiskolás korú, nem tervezetten babát váró lány életét, terhességét. A Tinimamik több évadában magyarul is megnézhettük, hogyan élnek az újdonsült ifjú szülők. Örömöket és nehézségeket, egészségügyi komplikációkat, alváshiányt, állandósuló anyagi gondokat, a barátok hiányát, a fiatal anyák kirekesztettségét, felbomló párkapcsolatokat és problémás szülőket dokumentált a kamera. Nem könnyű úgy felnőni, hogy az embernek máris gyereke van. A műsor készítői időről időre megmutatták, milyen nehéz ilyen fiatalon anyának, szülőnek lenni. Szó esett a védekezés nélküli szex következményeiről, és gyakran előkerült a műsorokban a fogamzásgátlás, családtervezés fontossága is.

Az USA-ban komoly társadalmi probléma a tinédzserterhesség: a középiskolás lányok közül rengetegen választják nemcsak a nem várt terhességek kihordását, de tervezetten is sokan anyák lesznek még a nagykorúságuk előtt. A fejlett országok közül az Egyesült Államokban a legmagasabb a tinédzserterhességek aránya. Tízszer gyakoribb az amerikai lányok körében, mint Svájcban, és négyszeres a különbség Németországhoz vagy Franciaországhoz képest. Ezért is ilyen nagy eredmény, hogy a tévéműsor első részeit követő évben hirtelen 6 százalékkal kevesebb tizenéves lány szült, és az azóta eltelt években 29 százalékkal csökkent a tinédzserterhességek száma.

Arra vonatkozóan is készültek tanulmányok, hogy a 16 és terhes című sorozat epizódjai után megnőtt az adást potenciálisan nézők között a fogamzásgátlásra utaló keresések és közösségimédia-hozzászólások aránya. A műsort követő fiatalok szerint a show remek alkalmat kínál arra, hogy tabuk nélkül lehessen egy-egy őket érdeklő kérdést körüljárni. A fiatalkori terhességek esetében ugyanis nagyon gyakori, hogy a partnerek nem kommunikálnak egymással. A műsor mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy többet és nyíltabban lehessen beszélni erről a jelenségről.

Kinek a dolga a felvilágosítás?

A tévé ment meg a nem kívánt terhességtől?Hazánkban évente körülbelül tízezer fiatal lány esik teherbe, nagyjából minden második szüli meg a gyermekét. A tinédzserkori terhesség a világon mindenhol csökkenti a lányok esélyét arra, hogy befejezik tanulmányaikat, és jelentősen növeli a szegénységi kockázatot is, emellett egészségügyi vonzatai is lehetnek egy túl fiatalon kihordott terhességnek mind az anyára, mind a babára nézve.

Magyarországon jelenleg a szexuális felvilágosítás elég kezdetleges. Évek óta megfigyelhető, hogy a homokba dugott fej a leghatékonyabb védekezés – legalábbis ami az illetékeseket és a problémát illeti.

A fiatalok életére – ezt senki nem vitatja – hatalmas hatást gyakorol a média. A hasonló műsorok bírálói szerint éppen ezért károsak a várandós fiatalokból „sztárt gyártó” műsorok. Egyes epizódok akár hárommillió nézőhöz is eljutnak, sokuk fiatal nő. Magyarországon pár éve egy fiatalkorú terhességek megelőzésére készült reklámban egy tinilány abortuszra várt. A reklámspotot a televíziócsatornák éppen a célcsoportnak, a fiatalkorúaknak nem vetíthették le… Ez a fajta prűdség vagy sok esetben határozott ellenállás a témával kapcsolatban nemcsak a médiát ellenőrző hatóságokra, hanem az oktatási rendszert felügyelő intézményekre is sajnos elég jellemző (nem csak Magyarországon).

Fogamzásgátlás vagy örökbe adás?

A nemzeti alaptanterv szerint nem kötelező a szexuális élettel kapcsolatos tudnivalókat oktatni, a szülők nagy része pedig úgy vélekedik, az iskolának semmi köze a gyerekek felvilágosításához, már ami a családtervezést vagy a szexet, biztonságos szexet illeti. Pedig égető szükség lenne erre. A felmérések szerint a felnőttek is keveset törődnek a védekezéssel, és döbbenetesen kevés ismerettel rendelkeznek a nemiségről. A szexualitással kapcsolatos ismeretek és a hatékony médiatámogatás mellett a fogamzásszabályozó eszközökhöz való minél könnyebb, akár ingyenes hozzáférés is hiányzik, pedig ezzel jelentősen csökkenteni lehetne a nem kívánt terhességek számát.

Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében egyébként ha egy kiskorú lány titkos szülés, majd az örökbe adás mellett dönt, nincs szüksége szülei beleegyezésére, míg az abortuszhoz, sőt 14 éves kora alatt bármilyen orvosi vizsgálathoz, fogamzásgátló felíratásához, de még pszichológus igénybevételéhez is a szülei jóváhagyása szükséges.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Tinimamik című sorozat szereplői közül nagyon sokan mutatják a „valóságshow-veteránok” tüneteit: lecsúsznak, botrányokba keverednek, „zűrös” életet élnek. Azt persze nehéz megmondani, hogy ez mennyiben függ össze a szereplésükkel. Mindenesetre ha sok nézőt sikerül is „megmenteni” egy nagy valószínűséggel nehéz életformától, a főszereplőkre ez már nem mindig igaz…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top