Aktuális

“A lelkiismeretével ön számol el” – 10 mondat, amit abortuszra készülő nőknek mondtak

A magyar törvények szerint minden abortuszra készülő nőnek fel kell keresnie a Családvédelmi Szolgálatot, ahol két kötelező jellegű tanácsadáson vesznek részt, és hivatalosan csak a másodikon hozhatják meg a döntést. Tízen osztották meg velünk a beszélgetéseken elhangzott meghökkentő, fájdalmas vagy éppen lélekápoló mondatokat.
Megnézem
Összes kép (1)

 Terhesvitamint kínálnak az abortuszra várónak

2013-ban 34 819 terhesség-megszakítást végeztek Magyarországon (ez 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban). 1990-ben még több mint 60 ezer abortuszra került sor. Legtöbben a 20–34 év közötti korosztályból vállalkoznak a műtétre.

Százegy abortuszra jelentkezett nőt kérdezett meg a Családsegítő Szolgálatokon szerzett tapasztalataikról a PATENT Egyesület. A minap közzétett kutatásban a válaszadók leginkább azt kifogásolják, hogy a várókat a terhesgondozók mellett alakítják ki, így mindenki számára egyértelmű, ki az, aki a tanácsadásra érkezett. Ez szerintük stigmatizáló és megalázó helyzetet teremt. Zavaró körülmény, hogy a rendelőből sok helyen kihallatszik a beszélgetés. A váróban babákról, magzatvédő vitaminokról helyeznek ki plakátokat, terhességmegszakításról még szórólapok sincsenek.

Tiltott befolyásolás

Az 1992-es magzatvédelmi törvény szerint “tiszteletben kell tartani az állapotos nő érzéseit és méltóságát”. Ennek ellenére előfordul, hogy az első tanácsadáson a védőnők a terhesek érzéseire hatva próbálják meg lebeszélni őket az abortuszról. A második tanácsadáson hasonló befolyásolásról alig számoltak be a kutatásban résztvevők, inkább arról nyilatkoztak, hogy a tanácsadó kedves, támogató és nyugodt légkört teremtett a beszélgetésen.

• A százegy nő közül tizenhárman számoltak be kimondottan kellemetlen tapasztalatokról.

• A megkérdezettek fele mondta, hogy nem kapta meg a kellő mennyiségű és minőségű tájékoztatást.

A PATENT vizsgálata szerint kérdéses, mennyire érvényesül a nők döntési szabadsága, ha előfordulnak olyan esetek, amikor nem tartják tiszteletben a nők érzéseit és méltóságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top