Aktuális

Kétpercenként átvernek valakit az online bűnözők

2012-ről 2013-ra az online bűnözés 16 százalékot nőtt. Az idei év első negyedében pedig ismét 15 százalékkal emelkedett.

Két, azaz kettő percenként valaki online bűnözés áldozatává válik a szigetországban. Jobb esetben marad valami a számlán, de az is lehet, hogy mindent visznek – írja a HAON.hu

A fenti szám ráadásul csak azt tükrözi, amit be is jelentettek a rendőrségre. Az átverések tárháza sajnos végtelen, és a bűnözők egyre ügyesebbek. A havi 19 000 csalásból mindössze 5 százalékot sikerül felderíteni. Aggasztó, hogy statisztikailag előbb-utóbb mindenkire sor kerül, és kisebb-nagyobb összeggel le fogják húzni a bűnözők.

A rendőrség szóvivője szerint a legnagyobb probléma az, hogy a bűnöző több száz vagy több ezer kilométerre ül az áldozatától. Egy dolog őt lenyomozni, a másik, hogy nemzetközi segítséget kell kérni, ami problémás és időigényes.

Januártól júniusig összesen 250 millió fontot(!) loptak el online módszerekkel. Ebből az online bankolás 39 millióért felelős. Ez az a tipikus eset, amikor a felhasználó kap egy e-mailt, ami úgy tűnik, hogy a bankjától érkezett, de ha a linkre kattint, akkor egy kamu weboldalra jut, és ha itt megadja az adatait, akkor azt már továbbította is a bűnözőkhöz. De az is előfordulhat, hogy az oldal egy vírust telepít, ami később minden személyes adatot begyűjt a számítógépről.

175 millió font úgy tűnt el, hogy a gyanútlan felhasználók kamu vásárlásoknak estek áldozatul. Ilyenkor a termék vagy szolgáltatás nem is létezik, és előre utalást kérnek a csalók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top