Aktuális

Párizsi merénylet: több mint 2,5 millióan tüntettek Franciaországban

A francia televíziók tudósítása szerint a II. világháború végének ünneplése óta nem volt ilyen jelentős tömegmegmozdulás Franciaországban.

Több mint 2,5 millióan vonultak utcára Franciaországban vasárnap a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonulásokon. Korábban a szervezők másfél millióra becsülték a fővárosban a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen résztvevők számát, s a vidéki városokban is több mint egymillióan tüntettek.

A párizsi République (Köztársaság) téren a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál fiatalok és idősek, gyerekek és szüleik, franciák és külföldiek, muzulmánok és zsidók együtt adóztak az áldozatok emléke előtt. A térről több útvonalon is elindultak az emberek a Nation (Nemzet) tér felé “Charlie vagyok, zsidó vagyok, rendőr vagyok” feliratú táblákat tartva a magasba. Volt, aki “Muzulmán vagyok, de nem terrorista, “Charlie Akbar” (Charlie a legnagyobb), “Francia vagyok, és nem félek”, “A tinta folyjon, ne a vér!”, “A szólásszabadságnak nincs vallása” felirattal érkezett, sokan a francia nemzeti zászlót lengették.

a meghívott állam- és kormányfők vonulnak az élen a Köztársaság teréről indult terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson - MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
A meghívott állam- és kormányfők vonulnak az élen a Köztársaság teréről indult terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A nyugodtan hömpölygő, jó hangulatban megemlékező tömeg rendszeresen a Charlie szót skandálta, és többször spontán módon elénekelte a Marseillaise-t, a francia himnuszt. Az emberek beszélgettek egymással, mosolyogtak, a tüntetést biztosító rohamrendőrök láttán pedig tapsviharban törtek ki és azt kiabálták, hogy “köszönjük”, amiért péntek este, a három napig tartó franciaországi terrorcselekmény-sorozat után a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is (az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt).

A menet élén François Hollande államfő oldalán mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel. A politikusok egy perc megállással és néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top