Aktuális

Terrortámadás Tunéziában: múzeumban gyilkoltak

Nem tud magyar áldozatokról a külügyi tárca. Hazánk fenyegetettsége nem nőtt.

Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a szerdai tunéziai túszejtésnek. Pántos György nagykövet szerint Tunéziában szigorúak a biztonsági intézkedések, de egy ilyen terroristaakcióra nehéz felkészülni. Hajdu János, a TEK főigazgatója arról beszélt az M1-en, hogy nem nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége.

A terroristák megöltek 19 embert, köztük 17 turistát szerdán Tunézia fővárosában, egy múzeumban. Az MTI megkereste a tuniszi magyar nagykövetséget is. Pántos György nagykövet arról tájékoztatott, hogy a helyi hatóságok sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről. Magyar turistacsoport nem volt a múzeumban, amikor megtámadták – tette hozzá.

Az M1 hírcsatornának a nagykövet arról beszélt, hogy az országban már hónapok óta, következetesen szigorítottak a biztonsági intézkedéseken: folyamatosak a terrorellenes műveletek, éppen az előző napon számoltak fel a fővárostól északra fekvő területen egy terroristahálózatot”.

Hozzátette: bár Tunéziában nagyon komolyan veszik a biztonság kérdését, az ilyen akciókra nagyon nehéz felkészülni. Kérdésre elmondta azt is, hogy a fővárosban jelenleg nyugalom van, bár a lakosokat megrázták a történtek. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerda este az M1 híradójában beszélt arról a merénylet kapcsán, hogy nem nőtt továbbra sem Magyarország terrorfenyegetettsége. Hozzátette, hogy az általa vezetett szervezet mindent megtesz, hogy ne is növekedjen a terrorveszély.

A terroristák a Bardo múzeumot támadták meg, amikor abban több száz turista volt. A két vagy több, terepszínű ruhába öltözött támadó géppisztollyal van felfegyverkezve. Később a helyi biztonsági erőknek sikerült kiszabadítaniuk az összes túszt; két fegyveres támadó és egy rendőr életét vesztette a túszszabadítási akcióban. A Bardo múzeum Tunisz egyik fő látványossága, az ország történetét mutatja be, és ott van a világ egyik legnagyobb római mozaikgyűjteménye. Tunézia a 2011-es januári forradalom óta iszlamista terroristákkal küzd, akik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet szövetségesei. Szíriában és Irakban sok tunéziai harcol az Iszlám Állam oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top