Aktuális

1500-zal több férőhely várja a hajléktalanokat télen

Férőhelyhez juthat az összes hajléktalan a télen, a rászorulóknak az eddiginél ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre az országban. A hidegebb napokon akár több száz is lehet a szervezethez befutó segélykérések száma.

A kormány évente csaknem 8,5 milliárd forintot fordít a fedél nélküliek gondozására, a szálláshelyek finanszírozására. A napokban megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása. A szállásokon kívül 83 utcai szolgálat is működik, emellett a nappali melegedőket 7500-an használhatják.

12 ezren a fővárosban

A lakással, lakhatással nem rendelkező emberek mintegy fele a fővárosban, a többi jellemzően a megyei jogú városokban él. Budapesten a szakemberek számításai szerint 10-12 ezer lehet a hajléktalanok száma.

1500-zal több férőhely várja a hajléktalanokat télen

Krízisautók az utakon

Telente 500 időszakos férőhelyet nyitnak meg a szolgáltatók. Diszpécsereik évente 15 ezer hívást fogadnak, ezek negyede közterületen élő hajléktalan emberekkel kapcsolatos, és közvetlen segítségkérésre irányul – mondta el Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója a Magyar Hírlapnak. Krízisidőszakban naponta akár kétszáz hívást is kaphatnak, de ez a szám jellemzően 50-70 között alakul a hideg napokon.

A krízisautó és a speciális utcai szolgálatok november elsejétől indultak, a jármű személyzete folyamatosan, a munkájukat segítő speciális utcai szolgálatok pedig délután 4-től éjjel 1-ig tudnak a rászorulók segítségére sietni.

Olvass még a hajléktalanokról az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top