Aktuális

Meghalt Helmut Schmidt

Hamburgi otthonában meghalt Helmut Schmidt, volt német szociáldemokrata kancellár.

A kilencvenhat éves politikust hamburgi otthonában érte a halál. A láncdohányos Helmut Schmidt szeptember elején került kórházba, akkor vérrögöt távolítottak el a jobb lábából, emiatt utókezelésre is szorult. Nemrégen ismeretlen eredetű fertőzés támadta meg szervezetét.

Helmut Schmidt 28 évesen csatlakozott az SPD-hez. Kamaszkorában a Hitlerjugend csoportvezetője volt, de 1936-ban kizárták. A háborúban szolgált a keleti fronton, 1942-től a légügyi minisztériumban dolgozott oktatóként és tanácsadóként. Brit fogságba esett, 1945 áprilisában szabadult a nagyapja révén zsidó származású politikus.

Meghalt Helmut Schmidt

Egy felmérés szerint Schmidt volt a 20. század legnépszerűbb német kancellárja. A német politikában Hamburg város belügyminisztereként tűnt fel, majd az NSZK külügy-, pénzügy-, hadügy- és gazdasági minisztere is volt. 1974-től 1982-ig volt kancellár, ezután a liberális Die Welt társkiadójaként működött.

Az elmúlt években egyre szkeptikusabban szemlélte a világpolitikát: óva intett az első világháború előtti világszemlélet visszatérésétől.

“Én már csak egy öregember vagyok, akit alig hallanak, akire már nincs szükség. Ma már csak megfigyelője vagyok annak, ami a világban zajlik. És azt látom, hogy a dolgok egyre rosszabbul mennek a bolygónkon.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top