Aktuális

Újabb magyar orvosok emelték fel a szavukat a méltatlan körülmények ellen

A székesfehérvári Szent György Kórház orvosai is levelet írtak az elkeserítő állapotokról a kormánynak, amelyben két hónapot adtak arra, hogy a kéréseik teljesüljenek. Érdemi intézkedéseket várnak az államtitkárcsere és a kezdő orvosok aránytalan támogatása helyett.

Gyűlnek a felháborodott levelek

A Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai is akciót indítanak – közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kedden az után, hogy Szegeden 64 orvos nyílt levélben fejezte ki nemtetszését az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban – írja a hvg.hu. A Fejér megyei orvosok a szegedi kezdeményezéssel összhangban, de önállóan adták ki közleményüket:

“Miközben az ország egyre jobban teljesít, az egészségügyre történő GDP-arányos ráfordításunk még a Visegrádi Négyek átlagához mérten is 2 százalékos lemaradásban van. Ugyanakkor hazánk lakosságának morbiditási és halálozási mutatói igen rosszak, a magyar emberek életkilátásai az európai átlagtól lényegesen elmaradnak. Ehhez képest az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése, bérezése nemzetközi összehasonlításban a rangsor legvégén található. Ezért elvándorolnak – nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is – külföldre vagy más szakmákba. Az itt maradtak rég nem tudnak felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért, számos helyen abszolút hiányhelyzet alakult ki.”

Az egészségügy helyzetének megoldására csupán kényszerintézkedések születnek, amelyek bérfeszültséget generálnak, megosztják és szembeállítják a dolgozókat. Ez ellen tiltakoznak, és ragaszkodnak az általános és mindenkire kiterjedő arányos bérrendezéshez – áll a közleményben.

Újabb levelet írtak az orvosok

“Értjük az itthon tartási szándékot, de belegondoltak-e a döntéshozók, hogy a fizetésükhöz csapott (miért csak 5 évre?) kiegészítő összeggel egy szintre emelték a bérüket azokhoz a tapasztalt orvosokhoz viszonyítva, akiktől elvárják, hogy tanítsák őket, oldják meg a nehéz eseteket, vállalják a felelősséget, és álljanak helyt az ügyeletekben” – írták a Fejér megyei orvosok.

Két hónapot adtak az intézkedésre

Úgy fogalmaztak, hogy nem szeretnének arra kényszerülni, hogy más módon adjanak nyomatékot a követeléseiknek. “Szeretnénk végre elfogadható személyi és tárgyi feltételek között végezni a munkánkat a beteg emberek javára, zavartalan ellátásukat biztosítva” –  írták a Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai.

Még több az egészségügyről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top