Aktuális

Elvehetik a gyereked, ha nem vagy ott a szülői értekezleten

Új törvényjavaslatot terjesztettek elő kormánypárti képviselők, amelynek a célja a súlyosan veszélyeztetett gyerekek tragédiáinak megelőzése lett volna. Erre a javaslat a TASZ szerint nem alkalmas, viszont családok tömeges szétszakításához vezethet.

A törvényjavaslat nem jó, legalábbis ezt mondja a TASZ, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet. Valamennyi parlamenti képviselőnek megküldték a törvényjavaslattal kapcsolatos szakmai álláspontjukat, amihez neves gyermekjogi szakemberek és szervezetek is csatlakoztak. Az előterjesztés értelmében kötelezővé válna a területi védőnői szolgáltatás, és azt visszautasítani sem lehetne. Pusztán azon az alapon el lehetne venni a gyermekeket a családjuktól, hogy a szülők megtagadják az együttműködést a védőnővel, a gyerekorvossal, a bölcsődével, vagy akár az iskolával.

Nem kímélik a terhesgondozásra késve érkező várandós anyukát sem, illetve az is az együttműködés megtagadásának minősül, ha a szülő nem jelenik meg a szülői értekezleten. Ha pedig annak minősíti, a hatóság akár a gyerekek elszakításáról is dönthetne a javaslat alapján. Jól működő családok szakadhatnának szét tehát egy-egy kimaradt szülői értekezlet vagy orvosi vizsgálat miatt.

Elvehetik a gyereked, ha nem vagy ott a szülői értekezleten

A törvényjavaslatot bíráló szervezetek és szakemberek egyetértenek az előterjesztőkkel abban, hogy az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott tragikus esetek (a szigetszentmiklósi, az agárdi vagy a gyöngyösi gyermekvédelmi ügyek) a gyermekvédelmi rendszer hibás működését is mutatják. Az aláírók szerint a szóban forgó törvényjavaslat azonban látszatintézkedés:  nem alkalmas a súlyos tragédiák megelőzésére. Ugyanakkor azzal a veszéllyel járhat, hogy az olyan, gondos és szerető szülőktől is tömegesen elszakíthatják a gyerekeiket, akik nem veszélyeztetik őket, csak – sokszor a kölcsönös ellenszenv miatt  – nem tudnak együttműködni a területileg illetékes védőnővel vagy bölcsődével.  Az aláíró szakemberek és szervezetek az országgyűlési képviselőknek megküldött álláspontjukban javaslatokat tettek arra, hogy milyen módon lehetne a gyermekvédelmi rendszer megfelelő működését garantálni, és egy ilyen törvénymódosítást előkészíteni. Az aláírók azt kérik a képviselőktől, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el a módosító javaslatot.

A támogató szervezetek, szakemberek egyre bővülő listája:

dr. Gyurkó Szilvia

Herczog Mária

dr. Lux Ágnes

Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE)

Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (Csagyi)

A Város Mindenkié (AVM) Hajléktalan Nők Egymásért (Hanem) Munkacsoportja

Európai Roma Jogok Központja (ERRC)

Szülői Jogi Fórum

Civil Közoktatási Platform

Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME)

Tanítanék Mozgalom

Magyar LMBT Szövetség

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

Eddig is többször előfordult már, hogy olyan családtól, anyától vették el a gyerekét jogtalanul, aki nem felelt meg a védőnő elvárásainak. Senki sem szeretné, ha ezek az esetek mindennapossá válnának. A rossz törvényi szabályozás miatt azonban ez is megtörténhet – mondta el az NLCafénak Boros Ilona, a TASZ munkatársa. – Sokszor a sajátos nevelési igényű gyerekekkel és szüleikkel is előfordul ilyen eset, mert a házi gyerekorvos véleménye és a szakorvos álláspontja gyakran eltér egymástól. Viszont a szülők az esetek nagy részében a szakorvos véleményében bíznak meg, az ő tanácsait követik, és miközben a lehető leggondosabban nevelik a gyereküket, simán előfordul, hogy nem fogadják meg a házi gyerekorvos tanácsait.”

A még nem elfogadott törvénymódosítás “már túl van” az általános vitán. Egy akkor készült fotó tanúsága szerint alig egy-két ember lézengett a “vita” idején a Házban, mindenesetre parázs veszekedés nem övezte a módosítási javaslatot. Hogy mi kerül valóban bele a törvénybe, azt még egyelőre nem tudni, mindenesetre a szakmai szervezetek azt kérik, ebben a jelenlegi formában semmiképpen ne fogadja el az Országgyűlés a módosító javaslatot.

Még több a gyerekvédelemről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top