Aktuális

Teljes készenlét Párizsban, 11 ezer rendőrt mozgósítanak

A terrorfenyegetettség miatt a párizsi rendőrség közel 11 ezer tagját mozgósítják a pénteki nemzeti ünnepen.

A csaknem 11 ezer rendőr egy részét a Champs-Élysées sugárúton rendezett katonai díszszemlére vezénylik, amelyen Donald Trump amerikai elnök is jelen lesz. Emellett a párizsi elitalakulatok is készenlétben lesznek, és bárhol be tudnak avatkozni a fővárosban – közölte Michel Delpuech párizsi prefektus.

  • A díszszemlét 3500 rendőr és csendőr fogja biztosítani, a munkájukat 2500 tűzoltó segíti.
  • A fővárosi agglomerációban pedig 2600-2900 járőröző rendőr és csendőr lesz jelen.

A Champs-Élysées körüli biztonsági zónát kordonokkal, illetve gépkocsikat feltartóztató betontömbökkel és furgonokkal veszik körül a prefektus tájékoztatása szerint. A környék metrómegállóit lezárják, reggeltől tilos lesz az autóforgalom is, a biztonsági övezetben pedig a rendőrök mindenkit megmotozhatnak és igazoltathatnak.

Az elmúlt két évhez hasonlóan drónokat is tilos lesz a környéken reptetni, mert azok zavarhatják a légi parádét. A francia légierő drónja viszont végig ellenőrizni fogja fentről a tömeg mozgását.

Michel Delpuech emlékeztetett a francia fővárosban végrehajtott legutóbbi támadásokra, illetve merényletkísérletekre: április 20-án egy rendőrt lőtt le egy iszlamista támadó a Champs-Élysées-n, június 6-án járőröző rendőrökre kalapáccsal támadt egy férfi a Notre Dame-katedrális előtt, június 19-én pedig szintén a Champs-Élysées-n egy rendőrségi kisbuszba rohant bele a gépkocsijával egy öngyilkos merénylő. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top