Aktuális

Meghalt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió szerkesztője

November 13-án Münchenben elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, műsorvezetője, a Teenager Party Cseke Lászlója. Az ő műsorában hallhatták először a magyar fiatalok Chuck Berryt, Elvist vagy a Beatlest.

Ekecs Géza halálhírét a Nemzeti Könyvtár blogja tudta meg Ekecs Zsuzsától, Ekecs Géza lányától. 

A Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsora, az 1959 májusában indult Teenager party volt, amelyet Ekecs Géza szerkesztett és vezetett Cseke László néven. A műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest vagy a Rolling Stonest. 

Ekecs Géza László 1927. március 24-én született Budapesten, élete és munkássága összeforrt a Szabad Európa Rádióval. 1951-ben az elsők között érkezett Münchenbe, az alakuló Rádióhoz. Mint fiatal újságíró a monitoring osztályon dolgozott. Ez az osztály figyelte a hazai (magyar) adások híreit, amit leírtak, majd a fontosabb infókat azonnal továbbították az amerikaiakhoz, illetve a nyelvi osztályokhoz. 

1956 őszén Ekecs Géza megnősült, és bajor feleségével Velencébe ment nászútra. Október 23-án este jött a telefon: Pesten kitört a forradalom. A pár azonnal vonatra szállt, és Ekecs másnap reggel már a müncheni stúdióban gépelte a Budapestről jövő híreket. 

1959-ben az egyik szerkesztői értekezleten egyik kollégája mesélte, hogy nem bír a két tizenéves lányaival, állandóan kislemezeket vesznek, és egész éjjel a luxemburgi rádiót hallgatják (a paplan alatt). Minden tiltás ellenére rendületlenül hallgatták az amerikai rockzenét. Valami hasonló műsor talán sikeres lehetne Magyarországon is. A javaslat megvalósítását 1959-ben Ekecsre bízták. Általában amerikai, angol slágereket játszott, ekkor találta ki magának a Cseke László álnevet. Vezetéknevét visszafelé olvasva született meg a Cseke álcsaládnév. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top