Aktuális

Csoki helyett adj időt – így hekkeld meg Mikulás napját!

Imádom a Mikulást, pedig már nálunk nagy a gyerek. De még most is huncut összekacsintással fekszik le aznap este, és várja, hogy mit rejt reggel az ablak köze. Mi lenne, ha idén olyan ajándékot adnánk a gyerekeinknek, ami maradandóbb a csokoládénál, ami hosszútávon is emlék marad a javából?

Már csak egyet kell aludni a nagy napig, este az ablakokba kikerülnek a gondosan kitisztított csizmák. Ez lesz az az éjszaka, mikor a szülők egy jól képzett nindzsát is megszégyenítő ügyességgel lopódznak be a végre valahára elalvó csemete szobájába, nyitják lassan, puha mozdulatokkal az egyébként nyikorgó ablakot, nehogy felriadjon az utód, míg feltöltik mindenféle jóval a lábravalókat. Hogy aztán reggel legyen nagy meglepetés és öröm.

Imádom a Mikulást (is), pedig nálunk már nagy a gyerek. De még most is huncut összekacsintással fekszik le aznap este, és várja, hogy mit rejt reggel az ablak köze. Sokan vannak, akik úgy gondolják, a Mikulás-mítoszra nincs szükségük a gyerekeknek, pedig olyan varázslatot csempészhetünk vele az életükbe, amire akkor is jó szívvel gondolnak majd, ha kiderül, valójában ki az ajándékhozó.

Azt persze kevésbé szeretem, hogy már október végén tele van minden üzlet a csokifigurákkal – kimagyarázni is komoly kreativitást igényel, de őszintén szólva, nemcsak ezért van vele bajom. Hanem azért is, mert a szénhidrátban gazdag figurák minősége meglehetősen alacsony színvonalú, plusz ez az az ajándék, ami kb. fél óra múlva volt-nincs. Persze, az utóíze talán kicsit tovább megmarad a szájban, de ennyi, vége.

Mi lenne, ha olyan ajándékot adnánk a gyerekeinknek, ami maradandóbb, ami emlék marad a javából, ami hosszú távon is jelent valamit? Mi lenne, ha időt és magunkból egy darabot tennénk inkább a kis csizmákba? Persze, mehet mellé még ez meg az, kinek-kinek ízlése szerint, hiszen egy gyereknek a kézzel fogható ajándék is fontos. De a fő attrakció egy olyan élmény lenne, amit évekkel később is fel lehet emlegetni, amiből táplálkozni lehet azokban az időkben is, mikor épp haragszunk egymásra vagy kételyeink vannak?

Az biztos, hogy a gyerekeink sokkal jobban vágynak a velünk, szülőkkel eltöltött időre és kalandokra, mint gondolnánk. Pár éve volt erről egy kutatás is, megejtő volt az eredmény. Hát adjuk meg nekik, amire vágynak! Erre hoztam pár ütős ötletet is, amik között lesznek kisebb és nagyobb gyereknek valók is. Egy dolog közös mindben: maradandó emlék lesz belőlük és egyiknél sem kell hónapokat várni, hogy megtörténhessen.

  1. Főzés: Tudom, klasszikus ötlet, de tényleg mindig beválik a kisebb gyerekeknél. Persze, a karácsonyi időszakban rengeteg család együtt készíti a mézeskalácsot, de a hétköznapokon általában a szülők feladata a vacsora elkészítése. Mi lenne, ha megtanítanád a kedvenc étele elkészítésére? Kaphat kötényt, és felügyelettel akár már éles kést is.
  2. Fotózás: Szinte minden családban ott az okostelefon, ami fotózni is képes. De a legjobb az, ha digitális – vagy még jobb, ha analóg – gépet adsz a gyerek kezébe. Aztán irány a város vagy a természet, magyarázd el neki, hogyan komponáljon, mire figyeljen, mielőtt kattint. Ha éjszakai fotózásra viszed, még marandóbb lesz az élmény!
  3. Hangvadászat: Felnőttnek-gyereknek egyaránt különleges élmény lehet, ha diktafonnal vagy telefonnal a kezetekben indultok útnak, és felveszitek a környezet különféle hangjait. Otthon aztán vissza lehet majd mind hallgatni és találgatni: ez vajon most egy kutya vagy egy kapu nyikorgása? A felvett hangokból megpróbálhattok összeszerkeszteni egyfajta hanganyagot is, akár egész különleges zenei mű is születhet belőle.
  4. Éjszakázás: Minden gyerek bánja, hogy este nem maradhat fent sokáig. Tartsatok hát fordított napot! Maradjatok fent egész éjjel, vacsora helyett egyetek reggelit, menjetek el sétálni és beszélgessetek nagyokat a kihalt utcákat róva. Nyilván hétvégére érdemes időzíteni, amikor van lehetőség rá, hogy napközben ledőljetek utána aludni.
  5. Éjszakai mozizás: A másik nagy kaland, ami szinte minden gyerek fantáziáját izgatja. A nagyon kicsiknek szóló filmeket nem éjjel adják, de egy iskoláskorú gyereket már elvihetünk egy ilyen mozizásra. Másik alternatívája, hogy otthon rendezünk filmmaratont, megadva a módját: pattogatott kukorica, pokrócba burkolózás és a kedvenc filmekből akár több is.
  6. Sátorozás otthon: Vagy épp erődépítés. Asztalból, székekből, kanapéból, takaróból, lepedőből, akár a nappali közepén is. Ha megvan, a varázslatos hangulatot tovább emelhetjük néhány égősorral és akár egy éjszakát ott is alhatunk alatta, a táborozós érzés miatt hálózsákba bújva.
  7. Téli grillezés: Nyáron egyértelmű, hogy lehet grillezni. De ki mondta, hogy télen nem? A pecsenye, a kolbász és a sült zöldség a hidegben is isteni, és végre valami olyat csináltok, ami egyáltalán nem szokványos! Persze, be kell öltözni hozzá, de ki bánja?
  8. Szépségnap: Lányos családokban lehet remek ajándék. Otthon elkészíthető vagy készen kapható kencék, smink, körömlakk, frizura – minden, amire egy apró termetű, de annál csajosabb hercegnő csak vágyhat. Tudjátok, mekkora élmény, ha anya hagyja, hogy a gyerek sminkelje ki? Óriási!
  9. Csillagles: Ha valami bármikor lenyűgöző élményt ad, az az éjszakai égbolt. Persze, nem árt, ha látszanak a csillagok, de egy tiszta éjszakán akár egy nagyobb séta is lenyűgözően csodálatos és örök emlék lesz a gyereknek. Mi közben énekelni szoktunk, ez még inkább különlegessé teszi. Aki igazán profi kalandot akar adni, távcsövet is beszerezhet hozzá, és ha nem fújjuk is fejből a csillagtérképet, egy mobilapp segítségével be is tudjuk majd azonosítani a csillagképeket.
  10. Gyertyafényes vacsora: Hányszor van lehetőség arra, hogy tényleg ünnep legyen a közös étkezés? Tessék „randizni” egyet a gyerekkel. Legyen szép teríték, virág, gyertya, öltözzetek fel csinosan és a gyerek kedvenc ételét tálaljátok fel ízlésesen. A sajtos-tejfölös tészta a kedvence? Nem baj! Egész más élmény lesz így elfogyasztani!
  11. Szervezz neki pizsamapartit: Ha eddig még sosem volt nálatok, itt az ideje, hogy egy vagy több barátja nálatok töltse az éjszakát. Készíts nekik olyan ételt, amit biztosan szeretni fognak, gondoskodj a fogmosásról, ágyneműről, de egyébként vonulj háttérbe, amennyire csak lehet. Kivéve persze, ha igénylik a jelenlétedet.
  12. Pihenés, utazás: Ha csak két nap, az is nagy élmény. Az utazás esetében, ha megtehetitek, hadd válasszon a gyerek úticélt. Még ütősebb, ha a gyerek az egyik szülővel kettesben tölti ezt az időt. Ennek egyszerűsített változata, ha egy közös napot kap csak a gyerek az egyik szülővel, amikor róluk szól a nap, és a gyerek vágyai teljesülnek. Remekül szorosabbra fűzi a szülő és a gyerek kapcsolatát.
  13. Íjászkodás: Ez is olyan dolog, amit ritkán van alkalma a mai gyerekeknek kipróbálni. A városokon belül is léteznek olyan fedett termek, ahol a legnagyobb hidegben is fogadnak. Döbbenetes élmény élesben megtapasztalni, milyen lehetett őseink élete, amikor egy ilyen fegyver használatán múlt mondjuk a család vacsorája.
  14. Lovaglás: A ló nagy, erős, szinte minden mesében szerepel, de csak kevés gyerek találkozott velük élőben. Felülni a hátára, érezni az izmait, a mozgását, megtapasztalni ember és állat együttműködését egészen különleges élmény. És akár egy egész életutat, új szenvedélyt is elindíthat.
  15. Falmászás: Majdnem minden gyerek szeret felfelé mászni. Kicsinek biztosan. A falmászás olyan módja önmagad megmérettetésének, ami koncentrációt igényel, biztonságos és közben elképesztően szórakoztató. A falon a gyerek sokat megtudhat magáról, hogy mi mindenre képes – meg persze a szüleiről is, akik lentről biztatják, drukkolnak neki.
  16. Bowling: Már 4-5 éves gyerekkel is érdemes ellátogatni egy bowling klubba! Egy-két óra alatt jó pár kört lezavarhat egy többtagú család is, miközben lehet nagyokat rötyögni az elbénázott gurításokon, és nagyon örülni, ha valaki mindent letarol. Hiszitek vagy sem, a kicsik meglepően ügyesek ebben a játékban, úgyhogy kössétek fel a gatyát!
  17. Billiárd: Nagyobb gyerekekkel érdemes belevágni, mert a billiárdasztal azért igényel egyfajta finom motoros tudatosságot, ha nem akarjuk tönkretenni az asztal filcezését. Akárcsak a bowlingnál, itt is lesz sok nevetés és rengeteg egymásnak gratulálás. És bizony simán ad egy jó csokor sikerélményt is, hiszen ebben a játékban is könnyen nyerhet a gyerek.
  18. Trambulinozás: Ugrál a gyerek az ágyon, kanapén, lépcsőkön? Vidd el egy trambulinparkba! Ahol végre nem szól rá senki, biztonságos keretek között, akár oktató segítségével próbálhatja ki, milyen az, amikor tótágast áll a világ, szaltózhat, szabadeshet bátran.
  19. Vonatozás: ha a gyerek még sosem ült vonaton, pedig egyébként odavan értük, kapjon vonatjegyeket és próbáljátok ki együtt, hogy milyen a vasúttal utazni. Még jobb, ha esetleg kapásból egy nosztalgiajáratra sikerül felülnötök!
  20. Lasertag: nincs jobb móka, mint a szülőkkel olyan önfeledt harcot vívni, ami egy lasertag pályán megtapasztalható. Persze, ide a legkisebbek talán még nem cipelhetők el – azért a lézerpuskának van súlya, plusz a pályán általában félhomály van –, de a nagyobbak imádni fogják.
  21. Aquapark: Örök kedvenc, főleg csúszdákkal kombinálva. Ráadásul egy ilyen kalanddal visszacsempészhetünk egy kis nyarat a télbe. A vízben pedig általában mindenki el tudja engedni magát.
  22. Gokart: Fiúk-lányok egyaránt imádják a száguldást, nagyobb gyerekekkel tuti örömet okozó ajándék. Nyilván verseny lesz a dologból, de lenyomni az ősöket négy keréken biztosan hetekre feldobja a gyerekeket is.
  23. Buborékfoci: Ez sem mindennapi lehetőség. A résztvevők belebújnak egy nagy, felfújt, átlátszó labdába és innen indul a móka. Lehet ütközni, gurulni – olykor fejjel lefelé –, pattogni, és senkinek semmi baja nem esik közben.
  24. Játssz a moziban: Konzolfüggő a gyerek? Vagy épp pont fordítva, kifejezetten limitáljátok a gépi játékok előtt töltött idejét? Mikuláskor kivételt tehetsz! Mekkora élmény az, ha egy mozivásznon játszhatja a kedvenc X-boksz játékát a barátaival, vagy akár pont veled! Ehhez ma már simán lehet mozitermet bérelni.
  25. Koncert: ha tudod, ki az, aki a gyerek kedvence, szerezz rá jegyet! Menjetek, és bulizzatok együtt a zenére – ha pedig esetleg még autogramot is tudtok szerezni a nagy kedvenctől, örökre beleég majd a gyerek agyába az élmény.

A listát bármeddig lehetne folytatni, de egy biztos: az élményajándékok azért működnek annyira jól, mert ilyenkor a gyerek osztatlan figyelmet, intimitást kap a szülőktől, ami a szülő-gyerek kapcsolatot mélyíti és teszi egyre szorosabbá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top