Aktuális

Még mindig nem kapott kártérítést az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos családja

46 millió forintos kártérítést ítéltek meg évekkel ezelőtt az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos családjának, özvegyének és három gyerekének, de az érintettek ebből még egy forintot sem láttak. A 2006-ban agyonvert édesapa gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket.

2006 októberében Szögi Lajos, tiszavasvári tanár kocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt Olaszliszkán, aki az árokba esett, de nem sérült meg. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust a két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, ­2010-ben pedig a 46 millió forintos kártérítésről is döntött a bíróság.

A Blikk azonban úgy tudja, hogy egyelőre még egy forintot sem kapott Szögi Lajos családja, aminek egyszerű oka van: az elkövetőknek először a nyomozás és a bírósági per költségeit kell megtéríteniük, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006. október 15-én.
Fotó: MTI/Vajda János

Helme­czy László, a család jogi képviselője évekkel ezelőtt létrehozott egy alapítványt a Szögi család támogatására, ez jelent segítséget addig, amíg a kártérítés meg nem érkezik.

A lap emlékeztet, hogy Szögi Lajos gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top