Aktuális

Egyre gyakrabban fizetik a bántalmazott nők bántalmazóik büntetését Oroszországban

Mivel gyakran közös számlán vannak bántalmazó férjükkel, a bíróság tőlük követeli a büntetés megfizetését.

Egyre gyakrabban fordul elő Oroszországban, hogy a bántalmazókra kirótt pénzbüntetést a bántalmazott nők fizetik be, ha a férfinak nincs elég pénze, és közös számlája van bántalmazott feleségével. Ilyen esetekről ír a Guardian.

Azért váltak gyakoribbá ezek az esetek, mert 2017 elején az orosz parlament enyhítette a családon belüli erőszakért kiróható büntetés mértékét. Korábban a vérzéssel vagy sebesüléssel, de nem csonttöréssel járó családon belüli erőszakért a maximális két évet szabhatták ki. Év eleje óta 15 nap börtönnel vagy 30 ezer rubellel büntethető csak az erőszak, ha az évente csak egyszer történik meg.

Családon belüli erőszak, tüntetés, Oroszország (fotó: Artur Widak/NurPhoto)

Tüntetés Lengyelországban az orosz törvénykezés ellen (fotó: Artur Widak/NurPhoto)

Az Anna Centre nevű civil szervezet több olyan nőről is tud, akik bírósági végzést kaptak arról, hogy fizessék ki a férjük büntetését, mivel közös családi számlán vannak. A szervezet szerint a törvény módosítása óta romlott a nők helyzete Oroszországban, az ehhez hasonló ügyek miatt pedig egyre kevesebben mernek majd felszólalni, ha a férjük bántalmazza őket. Ez évente 16 millió nővel fordul elő Oroszországban, évente 14 ezren bele is halnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top