Aktuális

Már Budapesten is tervezik a dízelautók kitiltását

Nem egyik napról a másikra, de már most elkezdik felkészíteni a lakosságot.

A közeljövőben Budapesten is napirendre kerülhet a dízelautók tiltásának kérdése – közölte Tarlós István főpolgármester. A dolog előzménye, hogy a napokban úgy döntött a Németországi Szövetségi Közigazgatási Bíróság, hogy ki lehet tiltani az Euro 6-osnál régebbi, korszerűtlenebb dízelmotorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból Németországban.

Ki kell adni egy előzetes jelzést hamarosan Budapesten is, hogy gondolják meg az emberek a dízelautók vásárlását, mert nemsokára itt is terítékre kerül a kérdés

– válaszolta Tarlós István az Indexnek arra a kérdésre, hogy Budapesten is terveznek-e hasonló intézkedéseket.

Tarlós az újságíróknak arról is beszélt, mikorra várható, hogy egyáltalán tárgyalni kezdik a kérdést. Elmondása szerint nehezen elképzelhető, hogy 5 éven belül Magyarországon is bevezethető a tiltás, de az biztos, hogy előbb-utóbb itt is bekövetkezik. Első lépésként a szmogriadók idején tiltják majd bizonyos dízelek használatát.

A főpolgármester elmondta továbbá, hogy Magyarországon a dízelautók tiltása sokkal nehezebben megoldható, mint a nyugati országokban, mivel mások az autósok anyagi körülményei, és más a gépkocsipark állapota is. Ezért a változásra jó előre fel kell majd készíteni a lakosságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top