Aktuális

Orosz idegméreggel akarták megölni a kémet és lányát

A brit kormányfő ismertette annak a vizsgálatnak az eredményét, amely szerint a Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett gyilkossági kísérletet Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el. Ha London nem kap hiteles magyarázatot Moszkvától, válaszintézkedések jöhetnek.

Theresa May szerint fegyverekben is használható minőségű, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a délnyugat-angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletet Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen. A brit kormányfő erről hétfőn tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit.

May kijelentette: a brit védelmi minisztérium szakértői megállapították, hogy a felhasznált méreg a „Novicsok” nevű hatóanyagcsoportba tartozik.
Tekintettel az idegméreg mibenlétére, valamint arra, hogy Oroszország már korábban is végrehajtott „államilag támogatott” merényleteket, a brit kormány „nagyon valószínűnek” tartja, hogy a Szkripalék elleni támadás mögött is Oroszország áll.

Theresa May szerint ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a brit kormány tudja: Oroszország korábban gyártott ilyen idegméreg-hatóanyagot, és e gyártóképessége jó eséllyel ma is megvan. A brit kormányfő szerint vagy „az orosz állam által közvetlenül országunk ellen elkövetett cselekményről” van szó, vagy az orosz kormány elveszítette az ellenőrzést „e potenciálisan katasztrofális hatású” idegméreg felett, és lehetővé tette, hogy az mások kezére jusson.

Boris Johnson külügyminiszter hétfőn bekérette Oroszország londoni nagykövetét a minisztériumba, és megkérdezte tőle, hogy a két lehetőség közül melyik az igaz. Kedd estig kértek választ. Theresa May azt mondta, ha nem érkezik hiteles válasz, a brit kormány azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen. Ebben az esetben a parlament előtt fogja ismertetni Nagy-Britannia válaszintézkedéseit.

May szerint a gyilkossági kísérlet nemcsak Szkripalék, hanem az Egyesült Királyság elleni bűncselekménynek is minősül, amely ártatlan civilek életét tette kockára, a brit kormány pedig nem fogja eltűrni az ilyen merényleteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top