Aktuális

Trump lemondta csúcstalálkozóját Kim Dzsong Unnal  

Az amerikai elnök Kim közelmúltbeli kijelentéseire hivatkozott. Szerinte a koreai elnök ellenségesen viselkedett.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy elmarad a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója – írja az MTI.

Döntését az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben jelentette be, amelyet a Fehér Ház hozott nyilvánosságra csütörtökön. Indoklásában Donald Trump arra a „borzasztó dühre és nyílt ellenségességre” hivatkozik, amely szerinte az észak-koreai vezető legutóbbi nyilatkozatából kitűnik. Ezért – olvasható a levélben – „nem megfelelő” az időpont a hosszú ideje tervezett találkozó megtartására, amelynek egyik fő témája az észak-koreai kommunista rezsim nukleáris programjának felszámolása lett volna.

Fotó: Mandel NGAN / AFP / KCNA VIA KNS

A levélben Trump azt is írta, korábbi gombméregetős szóváltásukat idézve: „Ön az országa nukleáris erők nagyságáról beszél, de a mi nukleáris fegyvereink olyan hatalmasak és erőteljesek, hogy imádkozom Istenhez, hogy soha ne kelljen használnunk őket.”

Végül pedig kijelentette, hogy óriási kihagyott lehetőségnek és a történelem szomorú pillanatának tartja, hogy le kell mondania a találkozót.

A Fehér Ház bejelentésére alig néhány órával azután került sor, hogy az észak-koreaiak külföldi újságírók előtt lerombolták kísérleti atomtelepüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top