Aktuális

Nagyon fontos dologban egyezett meg Donald Trump és Kim Dzsong Un

Észak-Korea atommentesítéséről döntöttek. Állítólag „szívélyes légkör” jellemezte a csúcstalálkozót, Trump még a limuzinjával is elbüszkélkedett.

Kedden – magyar idő szerint a hajnali órákban – először találkozott egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. A szingapúri találkozó már önmagában is történelmi jelentőségű lett volna, hát még, ha hozzávesszük, hogy a történelem során először találkozott egymással személyesen amerikai és észak-koreai vezető. Nem kevésbé fontos az sem, amiről a két elnök között szó esett, elvégre az elmúlt években egyre fenyegetőbbé vált Észak-Korea nukleáris fegyverkezése.

Trump és Kim először négyszemközt beszélt egymással, majd a munkaebéd után plenáris ülésen folytatták a megbeszéléseket. A találkozó egy közös nyilatkozat aláírásával ért véget.

A csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatón Trump kijelentette, hogy megállapodásuk alapján „nagyon gyorsan megkezdődik” az atommentesítési folyamat Észak-Koreában.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

A közös nyilatkozatot Trump „meglehetősen átfogónak” nevezte, de mást ekkor még nem mondott róla sem ő, se Kim. Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta, „a világ jelentős változást fog tapasztalni”, mivel ő és Trump úgy döntött, hogy „maguk mögött hagyják a múltat”. Az amerikai elnök még annyit mondott, hogy „nagyon sokszor fog még találkozni” Kimmel, és – mint fogalmazott – teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. Trump „nagyon tehetséges embernek” nevezte Kimet, aki „nagyon szereti a hazáját”. Kijelentette, hogy „nagyon különleges kötelék” jött létre közte és Kim között, és az Egyesült Államok kapcsolata Észak-Koreával az eddigiekhez képes nagyon más lesz.

A közös nyilatkozat teljes szövegét röviddel a csúcstalálkozó után ismertette a Reuters hírügynökség. Ebből kiderült, hogy

a két ország közötti megállapodás értelmében Észak-Korea elkötelezte magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett, az USA pedig ezért cserébe „biztonsági garanciákat nyújt”, lényegében beszüntetik az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat, amelyeket Észak-Korea provokációnak tekintett.

Ezenfelül mindkét oldal vállalta, hogy felkutatják és átadják egymásnak a fogságba esett és eltűnt katonák maradványait. A cél a nyilatkozat szerint a  „tartós és szilárd béke” megteremtése volt mindkét oldalról.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

A beszámolók szerint egyébként a találkozót „szívélyes légkör” jellemezte. A csúcstalálkozó kézfogással kezdődött, Trump pedig azt mondta, megtiszteltetés számára találkozni Kimmel, holott – mutatnak rá elemzők – nem is olyan rég még „rakétaembernek” nevezte őt. Írnak arról, hogy az ebédet követően rövid sétát tettek együtt, Trump  megmutatta partnerének egyik járművét, egy Cadillac típusút, amelyet Vadállatnak becéznek. Az amerikai elnök egyik testőre kinyitotta az autó ajtaját, Kim pedig megnézte belülről.

Erről videó is készült:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top