Aktuális

Az immunrendszer felkészítése óvoda előtt – Dr. Gyarmati Andrea tippjei

Közeledik a szeptember, de még bőven időben vagyunk ahhoz, hogy felkészítsük a gyerek immunrendszerét az óvodakezdésre. A kérdés az, hogy mivel.

Amikor mi gyerekek voltunk, kevesen adtak valamilyen vitamint a gyerekeknek, leszámítva persze a receptre felírt D-vitamint, esetleg némi C-vitamint. Nagyot fordult mára a világ, a gyógyszertárakban és a webshopokban több száz vitamin és immunrendszer-erősítő közül választhatunk. És mi választunk is. Hiszen ki ne akarná megóvni a gyerekét a betegségektől? Mellesleg otthon maradni sem mindig túl egyszerű. Márpedig a közösségbe kerüléssel sok minden megváltozik, a potenciálisan elkapható bacilusok, vírusok száma például azonnal az egekbe szökik, különösen ősszel.

Sok szülő ma is a C-vitaminra esküszik, megint mások az egészséges étkezésben és a természetes gyógymódokban hisznek, ezért esetleg grépfrútmagcseppet, propoliszt vagy fokhagyma-méz kombót adnak a gyereknek. Ezeket is inkább csak a betegségek idején.

Én azok közé a szülők közé tartozom, akik kissé elhanyagolják ezt a kérdést. Persze amint egyet tüsszent valamelyik gyerekem, azonnal rohanok a gyógyszertárba, hogy az alapvitaminokat beszerezzem, a férjem ehhez hozzáteszi még a propoliszcseppjeit, mert ő abban hisz. De részünkről ez minden. Mi azonban szerencsések vagyunk, mert szinte soha nem beteg egyik lányunk sem. Ha egy gyerek szervezete az átlagnál érzékenyebb, a szülők általában sok mindent kipróbálnak; ehhez vagy egyeztetnek a gyerekorvossal, vagy beérik a baráti kör tapasztalataival. Többnyire jól csengő nevű, kombinált készítményeket vesznek sok pénzért, a hatásukkal azonban kevesen elégedettek. Persze eleve úgy születünk, hogy valakinek erősebb, másnak gyengébb az immunrendszere.

Nem értek egyet a folyamatosan adott immunerősítőkkel. A szakmai ajánlások sem erről szólnak. A lökésszerű terápia már hatásosabbnak tűnik, de mindenképp fogadjuk meg a gyártók és az orvosok tanácsait – mondta el a NLCafénak dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász. – Egy gyerek immunrendszere körülbelül 14 éves korra éri el a felnőtt immunrendszer alsó szintjét. Nem könnyű tehát elkerülni az összes betegséget. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy a gyereke minél egészségesebb legyen.”

Dr. Gyarmati Andrea tippjei óvodakezdés előtt, illetve általában kisgyermekkorban:

1.      Vigyük minél többet ki a gyereket a friss levegőre!

2.      Biztosítsuk, hogy minél többet mozogjon a gyerekünk!

3.      Járványok ideje alatt ne vigyük a gyereket játszóházakba!

4.      Próbáljuk meg a gyerekünktől távol tartani a náthás, köhögő rokonokat!

5.      Adjunk folyamatosan D-vitamint!

6.      Szükség esetén adjunk probiotikumot!

7.      Kerüljük a kombinált készítményeket!

8.      Figyeljünk oda az egészséges étkezésre!

9.      Tartsuk szem előtt, hogy a lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi egészség! Adjunk időt a játékra, rajzolásra, és meséljünk sokat a gyerekeknek!

10.   Lehetőség szerint biztosítsunk nyugodt környezetet az óvoda előtt is!

 

A doktornő szerint egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélflóra állapota, a jó bélbaktériumok kiemelt szerepet játszanak az egészségmegőrzésben. Ezért tartja fontosnak, hogy adott esetben betegségtől, illetve antibiotikumos kezeléstől függetlenül is kapjon a gyerek valamilyen probiotikumot. „Rengeteg különböző készítmény található a piacon, mindegyik másra jó. Mindenképpen beszéljünk a gyerekorvossal azzal kapcsolatban, hogy mikor melyiket válasszuk, és milyen hosszú legyen a kezelés. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy felborult egyensúlyt kell visszaállítani, vagy az amúgy is egészséges állapoton kell még egy kicsit javítani.”

Ami a kombinált készítményeket illeti, Gyarmati Andrea inkább a személyre szabott kezelésekben hisz. „Tény, hogy ismerek olyan szülőt, aki azt mesélte, hogy az egyik immunerősítővel sikerült elkerülniük az újabb fertőzéseket. Utánaolvastam a készítménynek, magam is jónak találtam, ezért azóta más pácienseknek is ajánlom” – említ egy kivételt.

A természetes gyógymódokról a doktornő azt mondja, a fokhagyma valóban nagyon jót tesz, a baktérium-és vírusölő hatás miatt. „Nyugodtan adjunk a gyereknek, ha szereti az ízét. A mézzel azonban vigyáznék, mert erős allergén, ezért sem javasoljuk hároméves kor alatt. Ha biztosak vagyunk a termelőben, óvodás korban ez is nagyon egészséges lehet.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top