Aktuális

Tudod miért került az a furcsa masina ma a Google főoldalára?

A keresőóriás Valdemar Poulsen, a modern hangrögzítés és telekommunikáció egyik úttörőjének születésnapját ünnepli.

Valdemar Poulsen dán feltaláló, a modern hangrögzítés és telekommunikáció atyjának születésnapjáról emlékezik meg keresőoldalának főoldalán a Google.

Poulsen 149 éve, 1869. november 23-án született Koppenhágában. Eredetileg orvosnak készült, de hamar kibukott az egyetemről, ezért műszaki vonalon folytatta a tanulmányait, majd a koppenhágai telefontársaságnál helyezkedett el. Itt dolgozta ki a XIX. század utolsó éveiben a magnetofon elődjét: elektromágneses jelrögzítésen alapuló „telefonográfjával” akár fél óra beszélgetést is rögzíteni lehetett.

Korszakalkotó találmányát az 1900-as párizsi világkiállításon is bemutatta, ahol fődíjat kapott, és Ferenc József osztrák császár és magyar király hangját is rögzíthette – ez a világ legrégebbi fennmaradt magnetofon-felvétele.

Poulsen a világkiállításon aratott sikert meglovagolva céget alapított, hogy piacra dobja találmányát, de sajnos csúnyán belebukott. A kudarc nem szegte kedvét, néhány évvel később megalkotta ún. „ívadóját”, amellyel a világon elsőként tudott drót nélkül, rádióhullámok segítségével zenét és szöveget továbbítani – akár több kilométeres távolságra is.

Munkáját széles körben elismerték, több más állami és tudományos elismerés mellett a Lipcsei Egyetem is tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki.

A dán feltaláló 1942. július 23-án halt meg Gentofte-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top