Aktuális

Nyártól használt ingatlanra is él a kedvezményes csokkölcsön

Július elsejétől használt lakás vásárlására is igényelhető a csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön. Két gyermek esetén tízmillió, három gyermek esetén tizenötmillió forint

Novák Katalin családügyi államtitkár csok-sajtótájékoztatóján, hétfőn elmondta: már nemcsak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt figyelembe veszik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésekor, ha magyar állampolgárok igénylik a támogatást, ahogyan a babaváró támogatás kérésekor is.

Eddig a régi ház alapjait is el kellett bontani

Nagy Lajos/MTI

ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól viszont a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó csok összegét lehet felvenni, ha az alapok statikailag megfelelőek.

Július elsejétől már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, garantáltan legfeljebb háromszázalékos kamatozású hitel. Használt ingatlanok vásárlása esetén pedig

eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt,

amely korábban a csok felvételének feltétele volt. Jelenleg a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10, a három és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére. A jövőben a két- és többgyermekes vagy ennyi gyereket előre vállaló családok ugyanezt az összeget használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználhatják.

Júliustól már a

második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot,

a harmadik gyerek születésekor pedig négymillió forintot az ingatlanfedezetű jelzáloghitelből. Ha egy házaspár új ingatlant vásárol és három gyereket tervez, akkor akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat a 10 millió forintos babaváró támogatás és a 10 millió forintos csok igénylésével, valamint a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelből elengedett ötmillió forint kedvezménnyel. Ehhez még társulhat ötmillió forintos áfa-visszatérítés is, ha a család maga építkezik.

 A csokhitel előtörleszthető,

egyszülős családok is élhetnek az otthonteremtési támogatásokkal,

a kamattámogatott hitelek esetén a maximálisnál kisebb, illetve nagyobb összeget is fel lehet venni, utóbbi esetében azonban a kamattámogatott összeghatár feletti részt már piaci kamattal kell törleszteni, és a kamattámogatott hitel önmagában nem kérhető, csak a csokkal együtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top