Aktuális

Szívmelengető gesztussal reagált egy brit férfi az új-zélandi terrortámadásra

Andrew Graystone szerint az új-zélandihoz hasonló támadásra csak kétféle válasz létezik: rettegés vagy barátság. Ő az utóbbit választotta.
új-zélandi terrortámadás, megható, gesztus

„Mindannyiunk kötelessége, hogy felemeljük a szavunkat a gyűlölet összes formája ellen” – írta Twitter-oldalán Barack Obama korábbi amerikai elnök röviddel azután, hogy múlt pénteken egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett két új-zélandi mecsetnél. A két fegyveres merényletben 50 ember veszítette életét. Új-Zéland történetében ez az eddigi legsúlyosabb terrorcselekmény. A helyi rendőrök a brutális tettel egy szélsőjobboldali nézeteket valló, ausztrál férfit gyanúsítanak, akit még aznap őrizetbe is vettek.

A terrortámadás hírére a közösségi oldalakat gyakorlatilag elárasztották az együttérző, részvétet kívánó és támogató posztok és üzenetek. Többek között Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern is a Twitteren tette közzé érzéseit. Azt írta, ez a rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekmény nem méltó Új-Zélandhoz, és teljes egészében idegen az országtól.

Megszakadt a szívem a hírre. A szülőhazám zokog, és én is, vele együtt. Képtelen vagyok elhinni, hogy létezhet ilyen mértékű gyűlölet abban az országban, ahol felnőttem. Szívem minden szeretetével a christchurchi emberekre gondolok, az áldozatokra, a családjaikra, a muszlim közösségre és mindazokra, akik ezt a szigetcsoportot választották otthonuk gyanánt. Ami ma történt: ezek nem mi vagyunk” – ezt pedig már Taika Waititi, a Thor: Ragnarök című szuperhősfilm új-zélandi származású rendezője írta a Twitteren,

akihez később csatlakozott Russell Crowe is:

40 halott Új-Zélandon: értelmetlen, brutális, kegyetlen. Megszakad a szívem az érintett családokért és azokért a csodálatos új-zélandiakért, akiknek a szíve minden bizonnyal még sokáig fájni fog ezután a kegyetlen támadás után” – írta a színész.

Az értelmetlen vérontás híre azonban nem csak az ismert embereket mozgatta meg: a támadás napján egy brit férfi saját kezűleg készített táblával állt az otthonához közeli, levenshulme-i mecset elé. A táblára azt írta:

A barátaim vagytok. Vigyázok rátok, míg imádkoztok.

Andrew Graystone a BBC brit hírcsatornának később elmondta, az új-zélandi, 50 áldozatot követelő terrortámadásra reagált ezzel a gesztussal. „Véleményem szerint egy ilyen rettenetes tettre kétfeléképpen lehet reagálni: félelemmel vagy barátsággal. Én az utóbbi mellett döntöttem” – magyarázta Graystone, majd hozzátette, a mecsetbe érkezők először azt hitték, valamiféle demonstráció miatt áll az épület bejáratánál.

„Látni lehetett a testtartásukon, hogy tartanak tőlem. Csak miután elolvasták az üzenetemet, könnyebbültek meg. Volt, aki csak elmosolyodott, mások odajöttek, és kezet ráztak velem” – mesélte a brit férfi, akit meglepett, hogy a gesztusáról mostanra az egész világ tud. „Nem azért csináltam, hogy velem legyen tele az internet. Őszintén megvallom, valójában csak a mecsetbe érkező híveknek akartam üzenni” – tette hozzá Graystone, akinek gesztusát két másik férfi is követte Nagy-Britanniában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top