Aktuális

„Elfogadhatatlan, hogy tárgyként kezeljék a kutyát, aki kész volt az életét adni értem”

Angliában a múlt héten lépett életbe a „Finn-törvény”: az az új állatvédelmi törvény, ami amellett, hogy egy hős rendőrkutyáról kapta a nevét, kifejezetten a szolgálatot teljesítő négylábúakat fogja védeni.

Miközben lassan már az egész világ megtanulja a nevét, Finn, az Angliában életbe lépett új állatvédelmi törvény névadója élvezi a nyugalmazott rendőrkutyáknak járó szabadságot; a finom falatokat, a lustálkodást és a norfolki tengerpartot. Ha valaki, a tízéves német juhász, akit rendőri pályafutása során többször is kitüntettek bátorságáért, bizony meg is érdemli ezt a szabadságot: 2016-ban ugyanis kis híján belehalt abba, hogy a saját testével próbálta megvédeni kétlábú partnerét egy késes támadótól.

Egy rablót üldöztünk, mikor úgy döntöttem, elengedem Finnt, aki azonnal a tettes nyomába eredt. Mikor a fiú át akart ugrani egy kerítésen, Finn megragadta a lábszárát és húzni kezdte egészen addig, míg a srác végül arccal a földre nem került. Mire odaértem, a fiú már a hátán feküdt, ám Finn továbbra se engedte őt. Ekkor láttam meg, hogy a támadó egy nagy kést húz ki Finn mellkasából. Véres volt és olyan vastag, mint egy vonalzó” – idézte fel a brit Independentnek a mindkettőjük számára sorsfordító pillanatot Dave Wardell, Finn korábbi kutyavezetője.

finn rendőrkutya törvény sebesülés

Dave Wardell és négylábú társa, Finn – Kép forrása: faboulousfinn.com

„Ha ő nincs, ma én sem állok itt”

Dave Wardell később elmondta azt is, hogy a mindössze 16 éves támadó rátámadt azután, hogy leszúrta Finnt. „Csak Finn lélekjelenlétének köszönhetem, hogy nem lett komolyabb bajom” – mondta, majd hozzátette, Finnek az utolsó erejével sikerült valahogy közé és a kés közé vetnie magát, így neki csak a karja sebesült meg, míg a rendőrkutyának a mellkasa után a feje is.

Mikor láttam, hogy Finn nagyon vérzik, azonnal hívtam a segítséget. Az ezt követő 20 perc, míg Finnel eljutottunk a késelés helyszínétől az állatorvosig, végtelenül hosszúnak tűnt” – meséli David, majd hozzáteszi, néhány napig egyáltalán nem volt biztos, hogy Finn életben fog maradni. „Tizenegy hétig és egy napig lábadozott” – mondja végül a gazdi, aki elárulta azt is, hogy az első, kritikus időszakban szinte minden pillanatot sérült társával töltött. „Sokszor még éjszakára is vele maradtam; együtt aludtunk a rendelő padlóján.”

finn rendőrkutya törvény sebesülés

Kép forrása: finnslaw.com

Petíció a szolgálatot teljesítő állatokért

Wardell a BBC-nek elmesélte, őszintén megdöbbent, mikor kiderült, a támadójukat végül csak azért ítélik el, mert megsebesített egy rendőrt. Az, hogy ezzel egyidőben egy másikat, történetesen egy rendőrkutyát is súlyosan, sőt életveszélyesen megszúrt, károkozásnak minősült csupán. „Igaz, a tárgyalás során a bírónak komoly nehézséget okozott, hogy eldöntse, mekkora értéket is képvisel az a »tulajdon«, amit a 16 éves fiú megrongált” – mondja Wardell.

finn rendőrkutya törvény sebesülés

Kép forrása: finnslaw.com

A rendőrtiszt ezután döntött úgy, hogy online petíciót indít azért, hogy egyrészt súlyosabb büntetést kapjanak azok, akik szolgálatot teljesítő rendőrkutyára vagy lóra támadnak, másrészt, hogy megnehezítsék azok dolgát, akik a bíróság előtt, önvédelemnek próbálják beállítani azt, ha megsebesítenek, vagy súlyos esetben megölnek egy éppen munkáját végző négylábút. A petíciót néhány hét alatt több mint 120 ezren írták alá.

„A törvény miatt vállaltam, hogy színpadra álljak 9 millió ember előtt”

Ám hiába a százezernél is több aláírás, ez még kevés volt ahhoz, hogy David kezdeményezésével komolyabban is foglalkozzanak a törvényhozók. Ahhoz, hogy létrejöhessen, majd 2019 júniusában Angliában életbe is léphessen Finn-törvény, szélesebb nyilvánosságra volt szükség. Ezt felismerve, David úgy döntött, Finn-nel nevezi magukat, és ezzel együtt a célt, amiért küzdenek, a népszerű brit tehetségkutatóba, a Britain’s Got Talentbe, ahol történetükkel már rögtön az első válogatón megríkatták a szigorú zsűrit, és velük együtt – kis túlzással – egész Nagy-Britanniát.

David és Finn a közös produkcióikkal végül egészen a döntőig masíroztak, ám ami még ennél is sokkal fontosabb, elérték, hogy egy ország figyeljen fel a hivatásos szolgálatot teljesítő állatok igencsak kiszolgáltatott jogi helyzetére. „Elképesztő volt az az elmúlt három év, ami a törvény hatályba lépéséig vezetett” – nyilatkozta a BBC-nek David Wardell, majd hozzátette, bármilyen rögös volt is az út, Finn kedvéért bármikor újra belevágna.

finn rendőrkutya törvény sebesülés

Kép forrása: faboulousfinn.com

„Amikor láttam őt élet és halál között lebegni, összetört a szívem. De még ez sem viselt meg annyira, mint amikor a tárgyaláson azt hallottam, hogy úgy beszélnek róla, mintha csak egy pohár vízről lenne szó. Ez a kutya kész volt rá, hogy az életét áldozza értem, teljességgel elfogadhatatlan, hogy bárki így kezelje őt vagy bármelyik szolgálatot teljesítő állatot” – mondta a gazdi, aki immár azért küzd, hogy Anglia és Wales mellett, a Finn-törvényt Skóciában és Észak-Írországban is elfogadja a parlament.

Nyitókép: faboulousfinn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top