Aktuális

Átlőtt combcsont, megbélyegzett apa és Alfa-vírus a héten – de az utóbbi jó

A vírus az úgy lehet jó, hogy szenvedéllyel fertőz meg. De a fájdalom sem feltétlenül rossz, legalábbis van haszna. Mit meg nem tud az ember az nlc-ről!

„Mindig egészségesek beszélnek az eutanáziáról” – lehet megoldás a halál bármire?

Egy ápoló beszélget egy beteggel a debreceni Kenézy Gyula Kórházban kialakított hospice-ház egyik szobájában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Doktor úr! Csináljon valamit, hogy ne ébredjek fel a műtétből!” A legtöbb orvos kapott már ehhez hasonló mondatokat, egy magyar felmérés szerint az orvosok közel negyven százalékától kértek már olyasmit a betegek, hogy vessen véget a szenvedéseiknek. Magyarországon azonban szigorúan tiltja a törvény mind az aktív, mind a passzív eutanáziát. Sokszor pedig nem is konkrétan a halált vágyja a beteg, inkább az önrendelkezés lehetőségét szeretné visszakapni, a kontrollt saját teste felett. Hiszen valóban: a kiszolgáltatottság a legrosszabb egy súlyos állapotnál. Rácz Sarolta négy olyan embert kérdezett, akiknek így vagy úgy, de közük van az élet végéhez. Arról, hogy szükség lenne-e a méltóságteljes távozás megadásának lehetőségére, négyen négy különböző választ adtak.

Szingli vagy? Akkor találj valakit, aki úgy néz rád, mint ezek a fiúk az Alfa Romeójukra!

Alfa Romeo AlfaCity 2019

Fejre támad a vírus (Fotó: Neményi Márton)

Én komolyan nem hittem volna, hogy létezik olyan autós cikk, amit A-tól Z-ig, hogy ne mondjam, alfától ómegáig végigolvasok. Létezik, és ez az. Bár a titok nyitja valószínűleg az, hogy ez csak ránézésre autós cikk. Valójában szenvedélyről szól, gyermeki lélekről, kötődésről, áldozathozatalról, közösségről – csupa emberi (jó emberi) dologról. Zánkán találkoztak azok, akiknek Alfájuk van, mármint Alfa márkájú gépkocsijuk – mondanám, de valójában sokkal többről van szó ennél. A cikk kulcsszava: Alfa-vírus. Úgyhogy van itt párkapcsolati és haveri dinamika, motor- és kasznifétis, miközben árad a szeretet és áramlik a csí – írja Neményi Márton, aki írta és fotózta is ezt az anyagot. És hogy mennyire nem férfias az anyag, bizonyítja az egyik résztvevő, Bianka nyilatkozata: „Ha bármi baja van, megpróbálom megoldani, csak aztán jön a szerelő. Más autóval biztosan nem lennék így.”

Ahol az autista gyerekek barátokra találnak: bemutatkozik a Csudibogár Club

Buday Kollárik Tímea és fia, Bence (Fotó: Magánarchívum)

Szerencsére sok cikk íródott már az autizmus spektrum zavarról – nálunk is. Tálas Ágnes anyaga abban különbözött a legtöbbjétől, hogy magát az érintettet is megszólaltatja. „Picit más vagyok, mint az átlag tinédzserek. Sok mindenben segítségre szorulok, de több különleges képességem is van. Anyukám szerint a világon a legszebb és legokosabb fiú vagyok, de nehéz elviselni, amikor bepánikolok és éles hangon beszélek” – foglalja össze Buday Bence teljes egyszerűséggel a lényeget magáról. Hogy más, mint a többiek, arra édesanyja csak akkor figyelt fel, amikor Bence öccse is megszületett. „Mindent a másik oldaláról fogott meg” – meséli az édesanyja a felismerés időszakáról. Fontos momentum volt az is, amikor egyértelművé vált, hogy Bence ugyanúgy igényli a társaságot, mint átlagos kortársai. Úgyhogy édesanyjával együtt létrehozták a Csudibogár Clubot: barátkozási céllal. „Elmondhatatlan érzés, hogy amit kiskorától éreztetünk vele, hogy a másság pozitív, és nem negatív, azt ő valóban így éli meg: különlegesnek, és nem rosszabbnak vagy jobbnak gondolja magát. És ez a legfontosabb üzenet” – mondja az édesanya.

A kisváros, amelynek Travolta, Gibson és Moore sem tud ellenállni – exkluzív beszámoló Karlovy Varyból

John Travolta a Karlovy Vary Filmfesztiválon (Fotó: Matej Divizna/Getty Images)

Sok tudósítást olvashattunk már TóCsától Karlovy Varyból, de olyan még nem volt, hogy Csaba összefoglalja a hét évet, amióta oda jár – szinte már haza. Most igazi kulisszák mögötti cikket kaptunk tőle. Konkrét filmekről nem sok szó esik benne, viszont olyasmiket is megtudhatunk, hogy kik voltak a valaha itt járt legnagyobb „nevek”, hogy ki volt ott idén, aki említésre méltó. Hogy milyen a jó fej és a kevésbé jó fej színész, hogyan zajlik egy Travolta-sajtótájékoztató. Hallunk róla, hogy Uma Thurman nehéz eset, azt pedig láthatjuk is, ahogy Andy Garcia az itt kapott Kristály Glóbusszal töri be a háza ajtaját. Egy élmény.

Van, aki átlőtt combcsonttal is képes szaladni – a fájdalomérzékelés rejtelmei

Védőoltást kapnak egy nyíregyházi általános iskola tanulói (Fotó: MTI Fotó/ Balázs Attila)

Elég fájdalmas fájdalomról elolvasni egy egész nagyinterjút, de azt nem mondhatnám, hogy nem érdekes. Jó lenne persze, ha sose fájna semmi, de olyan úgyse lesz, és akkor már jobb megérteni, hogy honnan jön az érzés, mi az értelme, és főként mitől függ, hogy ki hogyan viseli. Dr. Almási Róbert Gyula, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető adjunktusa mindent tud a témáról, és most már mi is elég sokat. Például hogy a stressz és a félelem sokszor legyőzi az előre kigondolt elképzeléseket (tipikusan ilyen helyzet a szülés). Vagy hogy az agyunk képes a fájdalom vagy a vélt fájdalom felerősítésére, illetve annak tompítására, elnyomására is. És hurrá, a fájdalom nem egyértelműen rossz dolog; van oka, sőt célja is. De mi köze ehhez a családi hátterünknek? És létezik olyan, aki egyáltalán nem érez fájdalmat? Ugye, milyen jó kérdéseket tud kitalálni Elek Dóra?

„Mindenki lúzernek tart, de igazából csak egy édesapa vagyok”

Pedig így is lehet (fotó: istock)

Ha kedvenc történetet kéne választanom a hétről, egyértelműen Tamáséké lenne az. Adott egy egyedülálló, várandós nő és egy nála hat évvel fiatalabb, mindössze a húszas évei elején járó srác. Összejönnek. Fura ez? Egyáltalán nem. Úgy hívják: szerelem. A környezet mégsem érti, és sokáig nem is igazán akarja megérteni. „A szüleim és a bátyám szerint elment az eszem, hogy más zabigyerekét akarom felneveli, ráadásul egy ismeretlen nővel, akivel éppen csak pár hete találkoztam. Hosszú beszédeket tartottak arról, hogy egy rossz döntés miatt majd kidolgozhatom a belem egy idegen gyereke miatt, aki egyszer majd felbukkan, és kidob engem a fészkéből. Nem értettek semmit” – mondja Tamás keserűen, és hihetetlen, hogy ilyen ellenszélben mégsem veszítették el egy pillanatra sem a hitüket abban, hogy jó lesz nekik együtt. Nemcsak ketten, de hármasban is. Igen, így is születhet apa, és születhet család. Mert ki mondja meg, hogy mi az, ami képes erősen összekötni embereket? Ők ketten biztosak voltak benne, hogy jó dolog volt megtartani a babát, a férfinak pedig elvállalni az apaságot. És ez a lényeg – derül ki Bodrogi Eszter cikkéből.

7 furcsa szerzet, akivel biztosan összefutsz a játszótéren

Jelenet a Rossz anyák c. filmből

A végére még egy kis babázás, de csak lájtosan: játszótéri emberhatározót hozott nekünk O. Réti Zsófia. Felbukkan mindenki, akit mindenki jól ismer, aki valaha háromnál többször megfordult ilyen helyen. A szexi mintaapuka, a telefonját nyomogató szülő, a gondolatfolyamban beszélő, kicsit őrült néni, az irigy gyerek… Nektek ki a „kedvencetek”? A lista szerintem vég nélkül bővíthető. Azért persze járunk megingathatatlanul.

Amúgy volt még a héten témaként részletre történő ruhavásárlás, biomedence, kioktató eladók és felszolgálók – életünk az nlc-n. Hát persze, hogy neked, veled meg érted is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top