Sztárok

A kisváros, amelynek Travolta, Gibson és Moore sem tud ellenállni – exkluzív beszámoló Karlovy Varyból

Hét éve járok minden nyáron Karlovy Varyba, a csehek kis ékszerdobozába, és figyelem ámulattal, hogy a Prágától másfél órányi autózásra található kisváros hogyan tudja évről évre magához csábítani a filmfesztiváljára Hollywood legnagyobb neveit.

Karlovy Vary évről évre fel tud mutatni két-három világsztárt a filmfesztiválján, ami annak fényében különösen nagy szó, hogy az A-listás színészek és rendezők jellemzően csak az olyan kötelező körös fesztiválokra szoktak eljárni, mint a cannes-i, a berlini, a velencei, a torontói vagy a Sundance – a többi rendezvénynek már alaposan küzdenie kell a nagy nevekért, és jó kapcsolatrendszert kell kiépítenie Hollywoodban, hogy az efféle vendégeskedéseket leszervezhessék. Ebben persze Karlovy Vary segítségére van a cseh filmipar is, ahol már évekkel azelőtt sorban álltak a hollywoodi stúdiók a filmezési lehetőségért, hogy Magyarország belendült volna: a fesztivál előszeretettel halász el sztárokat vagy rendezőket az épp náluk forgó filmekből, így juthatott el a fesztiválra Jamie Dornan, Jean Reno, Taika Waititi vagy épp Robert Pattinson is. Ugyanakkor nem feltétlenül kell Prágában forgatnia a fesztivál díszvendégeinek: az idei három nagy név – Julianne Moore, Casey Affleck és Patricia Clarkson – közül egyiknek sem volt aktuális csehországi munkája, mégis örömmel jöttek.

Így telik egy sztár programja a cseheknél

Amikor hét éve először mentem Karlovy Varyba, az volt a célom a hajnali indulással, hogy a délután három órakor kezdődő John Travolta-sajtótájékoztatón már jelen lehessek. Pusztán azzal nem számoltam, hogy a városban a parkolás nagyjából egyenlő a lehetetlennel, így bő két órám el fog menni parkolóhely-vadászattal, és nem láthatom az épp koromfeketére festett hajú egykori Grease-szívtiprót, ahogy arról elmélkedik a sajtó képviselői előtt, milyen hatással volt a karrierjére a Ponyvaregényben játszott szerepe. Késő este azért összejöhetett az élő találkozás, amikor Travolta fiatalos mozdulatokkal sasszézott be a Karlovy Vary-i Filmfesztivál szabadtéri vetítésére, ahol a tömegek a sztárral együtt nézhették meg a Grease-t teljesen ingyen. Már ekkor kezdett kibontakozni előttem, és az évek csak megerősítettek ebben:

egy Karlovy Vary-i sztárlátogatásnak menetrendje van.

  1. A nagy sztár megérkezik limuzinnal Karlovy Vary legimpozánsabb hoteljéhez, a Grandhotel Pupphoz (részben itt forgatták a Casino Royale című Bond-mozit), ahol a fesztiváligazgató várja, női sztár esetében egy nagy csokor virággal. A vörös szőnyeg mellett megjelennek az első rajongók is a közös szelfiért.
  2. A sztár részt vesz a nyitó- vagy zárógálán (attól függően, hogy a fesztivál elején vagy végén érkezik), ahol jó eséllyel kap egy Kristály Glóbusz-díjat a filmipari munkásságáért. Vörös szőnyeges vonulás, ünneplés, díszvacsora, smúzolás stb.
  3. A sztár legnépszerűbb filmjét levetítik ingyen a szabadtéren, tök jó fotók készülnek róla és az őt ott ünneplő tömegről.
  4. A sztár aktuális filmjét levetítik a fesztivál legnagyobb termében, a Hotel Thermal nagyjából 1500 fő befogadására képes Grand Halljában.
  5. A sztár tart egy sajtótájékoztatót a sajtó jelen lévő képviselőinek. Belőlük nincs kevés: idén 602 újságírót tartott nyilván a sajtóosztály.
  6. A sztár interjúkat ad. A cseh média mindig előnyt élvez, ha a sztár csak kevés időt szán az interjúkra, mindig a nemzetközi média képviselői esnek ki.
  7. A sztár tart egy pódiumon, közönség előtt zajló beszélgetést a karrierjéről, amit általában egy nemzetközi hírű, többnyire angolszász nyelvterületről érkezett neves újságíró moderál. A kérdések többségét ő teszi fel, de az utolsó negyedórában a közönség tagjai is kérdeznek.

John Travolta a filmfesztivál közönségével Karlovy Varyban (Fotó: Matej Divizna/Getty Images)

Jean Renótól Tim Robbinsig

A meghívott sztárok együttműködési készsége általában abból látszódik igazán, hogy a fenti programok közül mennyin vesznek részt. Az idei életműdíjas, Julianne Moore például eljárt vetítésekre integetni, és tartott egy sajtótájékoztatót a férjével közös filmje, az After the Wedding kapcsán, de a tevékenysége nagyjából kimerült ennyiben. Vele szemben a tavalyi életműdíjas, Tim Robbins például szorgalmasan adta az interjúkat, részt vett egy sajtótájékoztatón, meg lehetett nézni őt a karrierjéről folytatott beszélgetésen, sőt még a zenekarát is elhozta a cseh fürdővárosba, hogy a helyi színházteremben tartsanak egy hangulatos blueskoncertet.

Tim Robbins koncertje Karlovy Varyban (Fotó: Dan Materna/MAFRA/Profimedia)

A hét évem alatt a legnagyobb haknizónak Jean Reno bizonyult, aki egyetlen dögunalmas sajtótájékoztatóval letudta Karlovy Varyt. Vele szemben Hollywood egyik legmegbízhatóbb karakterszínésze, Michael Shannon annyira megszerette a Karlovy Vary-i forgatagot, hogy szabadidejében beült más filmek vetítéseire is, ahol mindenki megcsodálhatta az egészen bámulatos és színes zoknijait. De Karlovy Varyban derült ki az egyébként mogorva fickónak tűnő Jeremy Rennerről is, hogy amúgy mókás, jó fej figura, ahogy az is, hogy megsérült a keze egy film forgatásán: bár mindenki az új Bosszúállók-mozira tippelt, a sérülést érdekes módon a Haverok harca című vígjáték munkálatai közben szedte össze.

Jeremy Renner nyelvet ölt a fotósokra (Fotó: Dan Materna/MAFRA)

A kellemestől a kellemetlenig

A legtöbb filmfesztiválon interjút igényelni a sztár új filmjének sajtósától lehet, de Karlovy Vary ilyen szempontból is kivételnek számít. Itt a fesztivál sajtósai szervezik az interjúkat attól függően, hogy a sztár mennyi időt hajlandó erre áldozni. Újságíróként ezekre az alkalmakra felkészülni szinte lehetetlen: általában a fesztivál előtt egy héttel jelzem, kikkel szeretnék beszélgetni, de a sztárok nehézkes visszajelzései miatt jó esetben egy nappal, rosszabb esetben néhány órával az interjú előtt szólnak, ha elkészíthetem. Tavaly például az is előfordult velem, hogy épp a reggelimet fogyasztottam a hotelben, amikor csörgött a telefonom, hogy megkaptam az interjút, és fél óra múlva kezdek. Mondanom sem kell: a teljes felkészülésem a Wikipédia-szócikk elolvasásából állt, amit a festői utcákon kódorgó turisták között szlalomozva tudtam csak abszolválni.

Jiří Bartoška, a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál elnöke és Uma Thurman a 2017-es megnyitó ünnepségen (Fotó: Ronny Hartmann/Getty Images)

Időnként egyébként maguk a sajtósok leplezik le a sztárokat. Amikor például két éve egy Uma Thurman-interjú felől érdeklődtem, ők mondták el nekem, hogy mennyire nehéz eset, milyen rosszkedvűen érkezett, és hogy kész rémálom jóváhagyatni vele a programokat. De olyan is előfordul, hogy a sztár annyira szívélyes, hogy még a feleségét is bemutatja. Amikor George A. Romero, a zombifilmek atyja – nyugodjék békében – volt pár éve a vendég, olyan kedélyesen sztorizgatott nekem, mintha nem is egy újságíró, hanem régi családi barát lennék.

Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a sajtó munkatársainak van lehetőségük együtt mozizni a sztárokkal, és így közelről is megnézni őket, hanem gyakorlatilag bárkinek, aki kifizet nagyjából 1000 forintnyi összeget egy mozijegyért, ami azért elég különleges élmény. 

Nyomot hagynak

A Karlovy Varyban életműdíjjal kitüntetett sztároknak akad egy szokatlan feladatuk is: néhány évvel az után, hogy átvették a Kristály Glóbuszt, a fesztivál leforgat velük egy alig egy-két perces kisfilmet, amely szinte mindig arra fut ki, hogy mennyire értéktelen a Karlovy Varyban kapott díjuk. A filmek mindig viccesek, kedvesek, és jól jelzik, hogy a fesztivál mennyire nem veszi komolyan önmagát. Sajnos máig akadnak sztárok, akikkel nem sikerült összehozniuk a forgatást, de most koncentráljunk azokra, akikkel igen, ugyanis a kisfilmek között akad néhány igazi gyöngyszem.

Casey Affleck és az eladhatatlan Kristály Glóbusz

Affleck 2017-ben kapta meg a szobrot, és filmjében egy nagytakarítás után szabadulna tőle, de a zaciba érve megtudja, hogy mit sem ér.

Andy Garcia és a betörés

Andy Garcia egy hosszú út után érkezik meg a csodálatos haciendájára, ám nem találja a kulcsot. A nála lévő Kristály Glóbusz segít neki a bejutásban.

Jude Law és a törött autódísz

Jude Law telefonon tudja meg a szerelőtől, hogy a letört kocsidísz helyreállítása egy vagyonba kerülne, de kapóra jön az épp nála lévő Kristály Glóbusz…

John Malkovich és az életműdíj

A New York-i taxis nemcsak hogy nem ismeri fel John Malkovichot, hanem még becsmérli az életműdíjat is, amit kapott.

Harvey Keitel és a baleset

Szegény Harvey Keitel elutazott Csehországba egy értéktelen díjért, ami aztán a díjátadón még a lábára is ráesett.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top