nlc.hu
Sztárok

Sztármustra Karlovy Varyból

Mögém ült Ewan McGregor egész családja, és hullottak a könnyeik

Russell Crowe-t hiába kínálgatják, ő akkor se szereti a cseh sört, Ewan McGregor méretes bajuszt villantott, Patricia Clarkson zsűrizett, Robin Wright pedig A herceg menyasszonya előtt tartott bevezetőt. Karlovy Varyban jártam sztármustrán, és ha más közös nincs is köztünk, azt már tudom, hogy Ewan McGregor anyukája kicsit hasonlít az enyémre.

„Kész őrület”. Ezzel a mondattal foglalta nekem össze a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál sajtósa, amikor arról érdeklődtem nála, milyen volt Ewan McGregor esti vörös szőnyeges érkezése. Én is jelen voltam az eseményen, csakhogy a magamfajta pórnépet nem ugyanazon a vörös szőnyegen engedik be a terembe, ahol a sztárok és a díszvendégek érkeznek, hanem egy oldalsó bejáraton, így azonkívül, hogy az épülethez érve láttam, hogy óriási tömeg gyűlt össze a fesztiválközpontként szolgáló Thermál Hotel épülete előtt, Ewan McGregor érkezését nem tudtam kivárni, el kellett foglalnom a helyem.

A sajtós szerint McGregor körül akkora hisztéria alakult ki, amilyet még nem sűrűn tapasztaltak a cseh fürdővárosban, pedig fordult már meg itt jó néhány világsztár az évek során Johnny Depptől kezdve Jude Lawon és Keira Knightley-n át egészen Mel Gibsonig. McGregor azonban épp a karrierje csúcsán érkezett, túl egy nagy sikerű Star Wars-sorozaton, és a csehek valósággal megőrültek azért, hogy élőben lássák a kamionos bajusszal (mint később a sajtótájékoztatón elmondta, egy szerep kedvéért növesztette) érkező, és az egész családját Csehországba hozó színészt.

Meghatódik a McGregor-klán

Ewan McGregor két ok miatt érkezett a Prágától nagyjából másfél órányi autózásra lévő Karlovy Varyba. Egyrészt, hogy bemutassa új munkáját, a You Sing Loud I Sing Louder (Hangosan énekelsz, de én még hangosabban énekelek) című road movie-t, melynek különlegességét az adja, hogy a női főszerepet a színész lánya, Clara McGregor alakítja, aki – TÁDÁM! – a filmben is a lányát formálja meg. Másrészt a színészt egy életműdíj is várta Karlovy Varyban, amit a vetítés előtti rövid ceremónián adtak át neki.

Szerencsés helyre kaptam mozijegyet, ugyanis közvetlenül a McGregorék előtti sorban ültem, így hátrafordulva elég közelről figyelhettem a reakcióikat. Nemcsak McGregor és a lánya, Clara (aki egyébként külsejében biztosan nem az apjára ütött) volt jelen, hanem elkísérte a fiát Ewan anyukája, a nyugdíjazott tanárnő, Carol Diane McGregor is, de jelen volt a színész felesége, Mary Elizabeth Winstead színésznő is, akivel tavaly házasodott össze, de akkor már több éve együtt voltak, miután megismerkedtek egymással a Fargo című sorozat forgatásán.

Carol Diane McGregor és Ewan McGregor
Megnézem
Összes kép (7)

A díjátadó előtt lejátszottak egy csodás montázst McGregor emlékezetes szerepeiből, és magam is rácsodálkoztam, hogy a skót sztár 52 évesen ennyire színes, gazdag és sikeres életművet tudhat maga mögött. A montázs egy Az élet sója című filmből származó bejátszással zárult, amiben Cameron Diaz mondja azt McGregornak, hogy „Nagy vagy”, és amikor újra felkapcsolták a teremben a villanyokat, hátranézve elég világos volt, hogy a bejátszás célba talált.

A sztár láthatóan kissé zavartan érezte magát, amikor a lánya könnybe lábadt szemekkel ölelte át, az édesanyja könnyei pedig patakokban folytak a büszkeségtől. McGregor kiment a színpadra és meghatódva mondta el, milyen sokat jelent ez neki, hiszen mindig is színész akart lenni, és örömmel látja viszont, hogy teljesült az álma. Miután visszatért a székéhez a méretes díjával, a felesége óriási csókkal fogadta.

De milyen egy Russell Crowe-koncert?

De nemcsak Ewan McGregor hozta magával a teljes családját Karlovy Varyba. Egy nappal korábban a nyitógálán vetítették a Firebrand című kosztümös drámát, melynek főszereplője, Alicia Vikander szintén jelen volt, ám ő sem egyedül érkezett. Ritkán látni, hogy egy A-listás világsztár csak a plusz egy fő legyen egy meghívón, de most ez a szerep jutott Vikander férjének és gyermeke apjának, Michael Fassbendernek a cseheknél, aki ugyan érintkezett a rajongókkal a vörös szőnyegen, láthatóan nagyon figyelt arra, hogy ez az este nem róla, hanem a feleségéről szólt.

Alicia Vikander és férje Michael Fassbender

Alicia Vikander és férje, Michael Fassbender (Fotó: Michal Cizek/AFP)

Szintén a nyitógálán vendégeskedett Russell Crowe is, akit a fesztiválnak valószínűleg azért sikerült elcsípnie, mert éppen turnézott, és a fesztivált beemelte a 23 állomásos turnéja utolsó állomásának. Amikor a gálán átvette a díját, ő is elmondta, milyen sokat jelent az neki, de azzal búcsúzott, hogy a cseh fővárosba ő valójában koncertezni jött, meginvitálva ezzel mindenkit az aznap késő esti bulijába. Aki nem tudná, az ex-Gladiátor már a nyolcvanas évek óta zenél, a mostani bandáját Indoor Garden Partynak hívják, ő pedig a frontember szerepet tölti be benne. A bandában szintén énekel a színész 31 éves barátnője, Britney Theriot is, aki szintén Crowe-val vonult fel a vörös szőnyegen.

A banda némi késéssel este 11 óra után lépett színpadra, és mivel a színpad előtti területen egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, az előadást a várost kettészelő Teplá folyó túlpartján állva néztem. Crowenak kellemes, mély, enyhén rekedtes énekhangja van, bár a stílusa kissé öreguras. Na, nem azért, mert öltönyben lépett fel, hanem azért, mert régimódi blues-rock-country keveréket játszanak, feldolgozásokat és saját dalokat egyaránt. Crowe néhány dal előtt hosszan anekdotázott azok születéséről. A színész karizmája koncerten is működött, jó volt őket nézni, de őszintén szólva fél óra után már nem éreztem azt, hogy sokat adna nekem a turnézáró buli, ami amúgy másfél órán át tartott.

Russell Crowe zenekarával

Russell Crowe zenekarával, az Indoor Garden Partyval, az 57. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon (Fotó: Gabriel Kuchta/Getty Images)

Kicsi a (sztár)világ

Crowe aznap este rendkívül aktív volt, sokat szelfizett, és mint megtudtam, az a módszere, hogy a tőle szelfit kérőktől mindig elkéri a telefonját, hogy ő készíthesse el a képet, így garantálva, hogy róla mindig előnyös kép szülessen. Hiszen ki mondana nemet a Gladiátornak, amikor elkéri a telefonját? Másnap egy rövid bevezetőt mondott a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán vetítése előtt, majd közel egy órán át szórakoztatta a sajtót egy amúgy harmincpercesre tervezett sajtótájékoztatón, melyből világszerte sokat idézett a média.

Nagyot ment, amikor arról panaszkodott, hogy annyit kérdezik a Gladiátor 2-ről, hogy már pénzt kellene kérnie érte, pedig nem is szerepel benne, ahogy az is, amikor elmondta, hogy nem szereti a cseh söröket, és ha már mindenképp sört kellene innia, akkor a Guinnesst választaná. Szóba került, hogy azért már érzi a korát, és furcsa a tükörbe néznie, és bár az a célja, hogy Ridley Scotthoz hasonlóan hosszú és kreatív karrier várjon rá, az is benne van a pakliban, hogy egyszer csak leteszi a lantot.

Robin Wright
Megnézem
Összes kép (7)

Az Éles tárgyak sztárja, Patricia Clarkson ezúttal zsűritagként tért vissza, így kicsit háttérbe húzódott, bár a Monica című transznemű drámája kedvéért azért találkozott a cseh közönséggel, sőt még néhány interjút is adott – köztük az nlc-nek is, ami érkezik is hamarosan –, de a legmeglepőbb fordulat a végén érkezett. Kiderült, hogy a fesztivál végére befutó Robin Wright ősszel rendezni készül, és az új vígjátékának a főszereplője pont az a Patricia Clarkson lesz, aki pont a városban tartózkodott. Véletlen lenne vagy annyira kicsi ez a sztárvilág? Nehéz eldönteni, de az biztos, hogy Karlovy Varyban a sztárok sokkal közelebb vannak a rajongóikhoz, mint bárhol a világon, és egyáltalán nem lehetetlen összefutni velük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top