Aktuális

Ha 2000 előtt nyelvvizsgáztál, és nem találod a bizonyítványodat, nagy bajban vagy

Semmilyen hiteles adatbázis nincs a régebbi nyelvvizsgákról, lehetetlen pótolni őket.

A 2000 előtt kiállított nyelvvizsga-bizonyítványokról nincsen közhiteles adatbázis, így ha valaki elhagyja a bizonyítványát, nem tudnak igazolást kiállítani. Olyan, mintha az illető nem is tett volna nyelvvizsgát.

Mindez azután derült ki, hogy az Index egyik olvasója megírta a történetét. Gabriella 1987-ben szerzett felsőfokú nyelvvizsgát oroszból, és most szüksége lett volna a bizonyítványra, de sehol sem találta.

Az egykori Rigó utcai nyelvvizsga-központ utódjának számító ELTE Origo Nyelvi Centrumban nem tudtak segíteni neki, mivel a régi nyelvvizsgákról nincs megbízható adatbázisuk. De hiába fordult a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központhoz, a 2000 előtti nyelvvizsgákról nekik sincs közhiteles adatbázisuk. Csak a később letett vizsgákról tudnak hatósági bizonyítványt kiállítani.

A probléma több százezer embert érinthet, akik 1967 és 2000 között nyelvvizsgáztak Magyarországon. A központi adatbázis hiányából az is következik, hogy ha valaki ma bemutat egy igazinak látszó nyelvvizsga-bizonyítványt a 80-as vagy a 90-es évekből, senki sem tudja megerősíteni vagy cáfolni a dokumentum valódiságát.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top