Aktuális

Több millió forintot csaltak ki unokázással egy idős asszonytól

Az ötfős bűnbanda mindent megszervezett a zsákmány megkaparintásához.

Egy unokázós banda több millió forintot csalt ki egy 83 éves szigethalmi asszonytól. A bűnözői csoport augusztus 5-én hívta fel a nőt vezetékes telefonon, és azt hazudták neki, hogy balesetet szenvedett az unokája, ezért azonnal pénzre van szüksége.

Konkrét összeget nem mondtak, arra kérték az asszonyt, hogy minden pénzét szedje össze, és adja át a hamarosan jelentkező ismerősnek. A félrevezetett nő mintegy 6 millió forintot pakolt be egy táskába, amit később átadott az unokája állítólagos ismerősének.

Valami azért gyanús lehetett neki, mert idős kora ellenére nagyon alaposan megfigyelte a férfit, és kiváló személyleírást adott róla. Az sem kerülte el a figyelmét, hogy a házától nem messze egy sötét színű furgon áll, ami nem megszokott az utcában. Sajnos ezeket az információkat csak azután osztotta meg a rendőrséggel, amikor utólag átgondolta a történteket, és rájött, hogy alighanem átverték.

A lefoglalt pénz (Fotó: Police.hu)

A rendőrök kiderítették, hogy a telefonhívást Angliából kezdeményezték, de a futár biztosan nem onnan érkezett az idős asszonyhoz. Találtak az asszony szűkebb környezetében egy szigetcsépi nőt, aki összefüggésbe hozható efféle bűncselekménnyel – ismertette a nyomozás folyamatát Rusznák Zsolt őrnagy, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője.

Kiderült, hogy az 55 éves B. Józsefnének volt egy olyan autója, amit pont megfelelt az asszony által az utcában észrevett autónak. Innen közterületi és dohánybolti kameraképek alapján jó minőségű felvételek alapján azonosították az elkövető családot: a nő 34 éves fia, B. József volt a futár, a kocsit vezető másik férfi pedig a 42 éves B. László. Később csatlakozott hozzájuk a 19 éves M. Zoltánné V. Vivien is, ők szintén szigetcsépiek.

N. Norbert (Fotó: Police.hu)

Megállapították, a négyes tagjai a megszerzett zsákmányból fejenként 600-600 ezer forintot vettek ki, majd a maradékot a tököli HÉV-állomáson átadták a gyáli N. Norbertnek. Nála autógumikba rejtve bukkantak rá több mint 3,5 millió forintra, B. Józsefnél pedig 955 ezer forintot foglaltak le. A többit elköltötték, a pénzt külföldre akarták küldeni.

Idős koránál fogva a bűncselekmény felismerésére és elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük. B. József letartóztatását a bíróság augusztus 8-án rendelte el, társai szabadlábon védekeznek. Az még nem derült ki, ki kezdeményezte a telefonhívást.

(Police.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top