Aktuális

„Nem, ezzel a fuxszal nem fotózhatsz le!” – A Dikh TV stúdiójában jártunk

Egészen az idei nyárig kérdéses volt az online térben működő Dikh TV jövője, pedig a Facebookon majd kétszázezren követik őket, a YouTube-videóik pedig milliós kattintásokat érnek el. Aztán jött egy izmosabb tőkeinjekció, sőt még annál is több: szeptembertől bekerült a kábelszolgáltatók programjába, és ezzel megszületett Magyarország első hivatalos roma csatornája. Megnéztük, ez milyen változásokat hozott a stúdióban.

„Jó, most mondd ugyanezt, csak úgy, hogy a kamerától kicsit balra fordulsz” – instruál a rendező, miközben a képernyőt figyeli. A műsorvezető így is tesz, és ezúttal minden flottul megy. A közvetítőkocsiban dolgozók elégedetten leveszik a fülest, a stáb tapsol. Általánosnak mondható, most mégis különleges tévés percek ezek, hiszen a kispesti panelházak között az első hivatalos roma tévécsatorna felvételei zajlanak.

Dikh TV

Fotó: Neményi Márton

„Volt, aki azzal hívott fel, hogy elsírta magát, amikor otthon a Dikh TV-re kapcsolt –  mondja Balogh Elek, a csatorna alapítója, akivel a közvetítőkocsinak támaszkodva nézzük a stúdióban zajló munkát. – Egy ideje már éreztük, hogy az erőnk végére értünk, évek óta minimális költségvetéssel, ingyenmunkával csináltuk a Dikh TV-t. Így nem lehetett tovább fejlődni, szükségünk volt egy befektetőre, és Radu Morar, a román-magyar médiatulajdonos (a Sláger Tv-t és a Sláger FM-et is működteti – a szerk.) örömmel fogadta a közeledésünket.” Morar tehát beszállt a Tematic Media Group Kft-vel, és megalakult az Első Roma Média Kft., nem sokkal később pedig

a Dikh TV bekerült a kábelcsatornák közé.

A tízfős stáb így ma már rendes fizetésért, megfelelő körülmények között dolgozik, és profi szakembereket kaptak, akik tanítják is őket. Úgy másfél évvel ezelőtt már jártam itt, egyik felfedezettjükkel, a Buli című számáról elhíresült Rostás Dorinával készítettem interjút. Utolsó látogatásom óta az élénk zöld falszín eltűnt a piros kanapéval együtt, több lett a kiegészítő, a foghíjas eszközpark pedig lecserélődött. Balogh láthatóan elégedett a felpimpelt stúdióval és persze a hatkamerás, profi közvetítőkocsival.

Dikh TV

Fotó: Neményi Márton

De ugorjunk vissza pár évet.

Dikh! – Nézd!

Megunták, hogy a hazai média nem ad a romáknak teret, és ráadásul fals képet is mutat róluk, így Balogh és még pár ember úgy gondolta, majd csinálnak maguknak saját roma csatornát a Facebook és a YouTube segítségével. „A pozitívumok nem kapnak helyet, és néhány roma előadó a szereplésével többet ártott a cigányságnak, mint használt – mondja a Dikh TV fő alapítója, aki szerint egyes roma előadók és műsorszereplők a dikh, nézd már dobozba tették őket. – A viselkedésükkel nevetségesnek mutatták be a romákat” – mondja arra a létező jelensége utalva, amikor a kereskedelmi csatornák műsorszerkesztői egy roma szereplő, sztár esetében a roma kultúra egzotikusabbnak tűnő jellegzetességeit emelik ki, vagy a velük kapcsolatos, berögzült sztereotípiákra erősítenek rá. Ez a kutatások szerint nem a nyílt előítéletességről, sokkal inkább az üzleti célokkal függ össze, az átlagostól való eltérés ugyanis felturbózza a nézőszámokat. A végeredmény viszont ugyanaz: a médiatartalmak valamilyen szinten hatnak az olvasók, nézők attitűdjére, bár a médiatudomány jelenlegi eredményei szerint az már nehezen megállapítható, hogy mennyire. 

Dikh TV

Balogh Elek (Fotó: Neményi Márton)

Mindenesetre Baloghék szerettek volna valami mást is mutatni a romákról, mint ami eddig lejött róluk a médiában. Csak még nem egészen tudták, hogyan, hiszen Balogh mint a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke nem sokat értett a tévézéshez, arra pedig végképp nem számított, hogy pont az olyan szervezetektől kap elutasítást, akikről azt feltételezte, hogy egy ilyen, romákról szóló, alulról jövő törekvést támogatni fognak. Mint például a Országos Roma Önkormányzat, ahonnan eleinte nem kaptak sem anyagi segítséget, sem használható helyiséget a forgatásokhoz, sőt, még eleinte az ajtót is rájuk csapták. „Tudósítani szerettünk volna arról, hogyan zajlik egy testületi gyűlés, de nem engedtek be minket. Időbe telt, mire elfogadták a munkánkat” – meséli, hozzátéve, hogy a Roma Oktatási és Kulturális Központ sem volt támogató. Egyedül a kispesti önkormányzatra számíthattak, ők a mai napig támogatják a Dikh TV-t, és nekik köszönhetik azt a helyiséget is, ahol a forgatások jelenleg is zajlanak.

Dikh TV

Fotó: Neményi Márton

Eleinte mindenki mindent csinált, a műsorvezetéstől a vágáson át a szerkesztésig, autodidakta módon a saját hibáikból tanulva haladtak előre. Fizetés nélkül, lelkesedésből, szegényes technikai eszközökkel. A közönség viszont gyorsan megtalálta őket, dinamikusan nőtt a Facebook-követők száma (jelenleg 167 000) és a YouTube-on is egyre többen nézték a videóikat. Eleinte heti egy-két szórakoztató műsort készítettek, de gyakran jelentkeztek be a Facebookon élő adásban közéleti témákat feszegetve, például riportoztak a kilakoltatott székesfehérvári romák ügyében. Ráerősítettek a tehetséggondozásra is, bemutatkozási lehetőséget biztosítottak fiatal zenei tehetségeknek, a legjobbaknak pedig klipeket gyártottak, állták a stúdiózást, sőt gyakran a fellépők utazási költségeit is, hiszen sok felfedezettjük hátrányos helyzetű.

Árnyaltabb a kép

Kadét Ernő, a  Roma Sajtóközpont munkatársa a kezdetektől fogva nyomon követi a Dikh TV alakulását. Szerinte egyedülálló sikert ért el a stáb, egyrészt mert egy alulról szerveződő, önkéntes alapú projekt vált valódi üzleti vállalkozássá, másrészt mert óriási szükség volt már a romáknak egy saját médiacsatornára. „Egy szórakoztató csatornától nem lehet és nem is szabad elvárni, hogy gyökeresen változtasson a romák társadalmi megítélésén, de abban mindenképpen tud segíteni, hogy színesítse a cigányságról alkotott képet. Az igazi változásokhoz elengedhetetlen volna, hogy a magyar médiában gyökeret verjen az a diversity database modell, ami azt a célt szolgálja, hogy a kisebbségek ne »kisebbségekként« , hanem minden hétköznapi szerepben, például buszsofőrként, tanárként stb. jelenítődjenek meg a médiában.”

Nem tuti siker a több milliós kattintás

Pedig több milliónyian töltötték le például Dorina Buli című számához készült klipjüket, sőt a fiatal énekest a mainstram média is pörgette egy darabig – volt, ahol fiatal roma tehetségként, míg máshol kinevetni való karakterként tálalták. Aztán elkezdték forgatni a Minden álmod című sorozatot, amit szintén rengetegen néztek. Ám a videók hiába termeltek milliós nézettséget, a hirdetők nem igazán törték magukat, hogy szponzorálják őket. Ez történt anno a hasonló funkciót betöltő a Rádió C-vel is – és egy idő után a halálát is okozta –, vagyis kereskedelmi szempontok alapján nem célközönség a roma kisebbség a hirdetőknek. Baloghék most abban bíznak, hogyha hivatalos csatornaként is hozzák a nézettséget, a hirdetők felismerik, a romák is a piacból élnek.

Dikh TV

Fotó: Neményi Márton

A hirdetési problémákon túl a roma közösség sem egy emberként örült a Dikh Tv-nek, a kezdetektől fogva akadtak kritikus hangok, akik szerint az online csatorna az amatőrsége miatt hasonlóan sztereotípiaépítő, mint a Győzike Show. Balogh erre azt mondja, minimális költségvetésből nehéz profi dolgot létrehozni, induláskor próbáltak is bevonni szakmai tudással rendelkező romákat, de nem sok eredménnyel. Szerinte ennek az az oka, hogy sok tanult cigány el akarja felejteni a gyökereit, így nem akarja ahhoz adni az arcát, ami cigány.

„Akadt a környezetemben olyan, aki megkérdezte, nem gáz-e, hogy a  Dikh T V-hez megyek el dolgozni. Visszakérdeztem, már miért lenne ciki? Tanulni sose szégyen, és hiszek abban, hogy ezek az emberek itt tanulni akarnak” – ezt már Papp Róbert rendező mondja, aki jól tudja, milyen a szegénységből kitörni. Ám első generációs értelmiségiként továbbra is fontosak számára a gyökerek, ahogy a cigányság jövője, társadalmi megítélése is.

Dikh TV

Papp Róbert (Fotó: Neményi Márton)

Re-start az alapoktól

„Nélkülem is megbirkóznak a feladattal” – mondja Papp, és pár percre magára hagyja a stábot. Sokan ismerik a szakmában, díjazott dokumentumfilmes rendező, szerkesztő-riportere a Duna Televízió Életkerék című műsorának, és rendezőasszisztense számos tévés produkciónak. A Dikh TV első lépéseinél ő ajánlotta be akkori gyakornokát, Borók Szabinát, aki ma már a csatorna oszlopos tagja: szerkesztő-riporter és műsorvezető. Papp ezúttal a médiaismeretek alapjaira tanítja a stábot, míg a harminc éves munkatapasztalattal rendelkező Urkom Ferenc képmérnök, rendező a munkatársaival technikai, operatőri képzésekért a felelős. „Nagyjából felmértem, ki milyen szinten van, és ami nagyon meglepett, hogy mindenki tehetséges valamiben. Iszonyú lelkesek, egyszerűen szivacsként szívják magukba a tudást” – meséli. Papp Róbertnek köszönhetően ma már tud a stáb adásmenetet írni, scriptelni és átlátják a műsorkészítés folyamatát. „Gyakorolunk szituációs helyzeteket, alkalmanként hozok profi műsorvezetőket, szerkesztőket, rendezőket, akikkel beszélgethetnek a szakmáról. A műsorvezetőknek tartunk beszédtechnika-órát, és persze én is polírozom őket, de azt semmiképp sem szeretném, hogy elvesszen a karakterük” – mondja. Szerinte nincs baj a könnyedebb műsorokkal sem, vagy akár a bohóckodós műsorvezetőkkel, hiszen a legtöbb kereskedelmi tévécsatornán is vannak ilyenek. Csak amit a cigányság tesz, azt sokkal kritikusabban fogadják a romák és nem romák egyaránt.

Dikh TV

Fotó: Neményi Márton

Nahát, ilyen is lehet egy cigány?

A fiatal rendező szerint szükség van a pozitív példákra, üzenetekre, azért is van itt. És mert tudja, milyen előítéletekkel együtt élni. „Az egyik műsor felvételén, ahol rendezőasszisztensként dolgoztam, kimentem az egyik vendégért a taxihoz, akivel korábban csak telefonon beszéltünk. Amikor bemutatkoztam, meglepődve csak annyit mondott, »nahát, maga cigány?«” – mondja, majd hozzáteszi, lehetne ezen fordítani, ha a többségi társadalmi műsorokban meg tudnának úgy jelenni cigány művészek, szakértők, hogy nem a származásuk, hanem a szakmaiságuk lenne a fókuszban.

A kérdés Lolának, a Dikh TV új műsorvetőjének sem ismeretlen, ő ráadásul világos bőrű és kék szemű. Sokan meglepődnek, amikor megtudják a származását, amiért gyerekkorában rendszeresen bántották. „Pedig engem a szüleim tisztességesen neveltek: mindenem megvolt, szépen beszéltem, nem bukdácsoltam. Az öcsémnek barna bőre van, ő még többet kapott” – mondja. A fiatal lány kiskorától kezdve a család zenekarában, a Kanizsa csillagaiban énekel, érettségi után logisztikát tanult, majd egy irodában helyezkedett el, közben férjhez ment (halkan megjegyzem, egy nem roma sráchoz), és született egy kislányuk, akire most a nagyi vigyáz otthon. A 25 éves lány örül, hogy műsorvezetőként dolgozhat a Dikh Tv-ben. Szerinte a mai napig nehéz feltörni egy cigány fiatalnak, így minden lehetőséget jól meg kell ragadni.

Dikh TV

Lola szelfizik (Fotó: Neményi Márton)

„Nem, ezzel a fuxszal nem fotózhatsz le!”

– ellenkezik nevetve kollégámmal Szilvási István műsorvezető-szerkesztő, amikor az egyik énekes játékosan a nyakába tesz egy vastag arany nyakláncot. – Pont nem erre a vonalra szeretnénk ráerősíteni – kacsint ki rám, miközben visszaadja az ékszert. – A vastag aranyékszer sajnos pejoratív jelentéssel bír, pláne ha egy roma veszi fel. Műsorvezetőként az ilyen jellegű részletekre is oda kell figyelnem, ami nem jelenti azt, hogy nem maradunk markánsak vagy hogy megfelelésből minden jellegzetességünket leradírozzuk. De a legfontosabb most az, hogy milyen üzenetet közvetítünk magunkról” – magyarázza Szilvási, aki szintén az alapító tagok közé tartozik.

Dikh TV

(Fotó: Neményi Márton)

Ezért lett lovári nyelvre és egy cigány táncra tanító műsoruk, és az sem véletlen, hogy a főzőműsorukban tradicionális cigány ételeket készítenek. Így a hagyományaik nem vesznek el olyan könnyedén, plusz a nem romák is betekintést kapnak a kultúrájukba, szokásaikba, ami a cigányság nagy részének a modern hétköznapokban is fontosak. A főzőműsort nem más, mint a Dikh TV „anyukája”, egy másik régi alapító tag, Balogh Csilla vezeti. A műsorvezetők között feltűnik a Fekete Vonat egykori tinisztárja, Schull „Báró” Zoltán, roma polgárjogi díjas énekes is. A showman öt évig dolgozott a már említett Rádió C-nek is, így jól tudja, milyen nulla forintból adást csinálni. Saját műsorában popsztárokat faggat, de hogy ne csak a muzsikáé legyen a főszerep, és szélesebb körben is bemutassák a cigányságot, egy másik talkshow-ban példaértékű munkákat végző romákat interjúvolnak meg. 

Dikh TV

Fotó: Neményi Márton

Korrekt célok, korrekt műsorrács, azt viszont nem tudom nem észrevenni, hogy eltűntek az olyan közéleti produkciók, amelyekben korábban társadalmi aktualitásokat, kérdéseket feszegettek. Balogh szűkszavúan annyit mond erre, hogy nem akarnak politikai csatározások színterévé válni, aki politikát vár tőlük, az csalódni fog. Már így is megtalálta őket Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) szélsőjobbos polgármester, aki szerint a Dikh TV a romániai szállal nemzetbiztonsági veszélyt jelenthet az országra. Szilvási Toroczkai említésére lemondóan megvonja a vállát: „Nem mi, hanem az ilyen emberek, mint Toroczkai, állítják szembe a romákat és a nem romákat. A mi elképzelésünk ennek pont az ellentéte: miért ne köthetnénk partneri viszonyt, miért ne lehetnénk egymásba szerelmesek, miért ne lehetnénk egymásnak a barátai? Nem véletlenül az a szlogenünk, hogy romákról, nem csak romáknak.  És szeretnénk, ha a sokszínűség a stábban is megjelenne.”

Azt meséli, korábban is kerestek nem roma műsorvezetőket, munkatársakat, de akkoriban nem tolongtak a jelentkezők, viszont mióta hivatalos tévécsatorna lettek, érezhetően megnőtt az érdeklődés a romák és nem romák között egyaránt. Míg régen volt olyan megkeresett előadó, aki válaszra sem méltatta őket, most már az is előfordul, hogy a menedzserek hívják fel őket. „Gyere, most egy olyan dal lesz, amire tudsz majd te is  táncolni” – hív Szilvási felvételbe egy 12 éves forma kislányt, aki egy pillanatra megrémül és az édesanyjára néz. „Menj csak, menni fog az, benne leszel a tévében!”

Dikh TV

Fotó: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése