Aktuális

Hiába a fejlesztések, még mindig fekáliában fuldoklik a világ legnépesebb országa

Az indiai miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy öt év alatt 110 millió vécét építettek, és ezzel felszámolták a szabadban székelés problémáját az országban. Szakértők szerint azonban korai lenne diadalt ülni: a fekáliaszennyezés ma is emberek milliói számára jelent komoly egészségügyi kockázatot, a legnagyobb veszélyben pedig a gyerekek vannak.

Narendra Modi indiai miniszterelnök múlt szerdán, Mahatma Gandhi születésének százötvenedik évfordulóján jelentette be, hogy ambiciózus közegészségügyi kampányának köszönhetően öt év alatt 110 millió vécét építettek az országban, és ezzel „India megszabadult a szabadban székelés problémájától. A világ csodálkozva nézi, hogyan tudtunk árnyékszékeket építeni több mint hatszázmillió embernek alig hatvan hónap leforgása alatt” – toldotta meg a CNN tudósítása szerint a politikus.

Narendra Modi indiai miniszterelnök rózsaszirmokat szór Mahatma Gandhi síremlékére (Fotó: Prakash Singh / AFP)

Modi 2014-ben Swach Bharat (Tiszta India) nevű kampánya keretében indította el a nagy toalettépítési projektet. Ideje volt, hiszen az UNICEF akkori adatai szerint Indiában élt a legtöbb olyan ember – az 1,3 milliárdos lakosság közel fele, 620 millió –, akik a szabad ég alatt végezték a szükségüket. A világszervezet szakértői szerint közegészségügyi krízishelyzet fenyegetett: különösen a vidéki falvakban, kisvárosokban élő gyerekek voltak kitéve az olyan, általában a rossz higiéniai helyzetből eredő betegségeknek, mint a krónikus hasmenés, az alultápláltság vagy a különféle fejlődési rendellenességek. Az UNICEF szerint a fekáliaszennyezés a gyerekhalandóság egyik leggyakoribb oka Indiában; ráadásul azok a nők is veszélyben vannak, akik kénytelenek a szabadban könnyíteni magukon, hiszen az átlagosnál jóval gyakrabban esnek fizikai bántalmazás vagy nemi erőszak áldozatául.

Bollywoodi sztárok népszerűsítették a kulturált vécéhasználatot

Modi tehát elvben joggal ünnepel, csakhogy a szakértők szerint korai lenne kijelenteni, hogy valóban felszámolta a fekáliaproblémát. Nazar Khalid, a Research Institute for Compassionate Economics (RICE) kutatója szerint a statisztikák megtévesztőek: hiába építettek több mint százmillió vécét az országban, ha a karbantartásukkal és a megfelelő szennyvízelvezetés kiépítésével már nem törődtek. Mint mondja, egy állami felvilágosító kampánnyal az embereket is meg kellett volna győzniük arról, hogy jobb, ha használják az újonnan épített reterátokat. „Nem elég, ha felépítjük a latrinákat, de a lakosságnak is meg kell tanítanunk, hogy hogyan használják azokat” – hangsúlyozta Khalid.

A kormány azt állítja, hogy míg a Tiszta India kampány elindítása előtt csak a háztartások 39 százalékának volt hozzáférése normális vécékhez, ez az arány mára száz százalékra nőtt. A miniszterelnök szerint nagyon sokan hozzájárultak ahhoz, hogy a kezdeményezés sikeres legyen: bollywoodi sztárok népszerűsítették a kulturált toaletthasználatot, és a sajtóhírek szerint az indiai nők is beszálltak, több menyasszony fújta le az esküvőt amiatt, mert nem volt rendes vécé a vőlegénye házában.

Igen ám, csakhogy a szakértők szerint a kormány számai túlzóak: ma is rengeteg olyan ember él az országban, akinek nincs hozzáférése a megfelelő higiéniai szolgáltatásokhoz – ahogy olyan is, akinek ugyan lenne, de mégsem használja őket.

„Nem infrastrukturális, hanem viselkedési kérdés”

Egy 2018-as felmérés szerint hiába a fejlesztések, egy évvel ezelőtt még a vidéki lakosság 44 százaléka végezte rendszeresen a dolgát a szabadban: mezőkön, bokrok között, folyópartokon vagy „a világ legnagyobb nyilvános vécéjeként” emlegetett vasúthálózat vágányai mellett. Részben azért, mert vidéken sokan „tisztátalan dolognak” tartják, hogy a saját házukban vécézzenek – részben pedig azért, mert hiába építenek vécéket, ha a helyi emberek nem hajlandók takarítani, karbantartani őket. Indiában ugyanis a latrinák tisztán tartása mindig a legalacsonyabb társadalmi csoport, az érinthetetlenek kasztjának feladata volt. „A többség egész egyszerűen nem hajlandó ezzel foglalkozni” – foglalta össze Khalid.

Fiatal nő várja, hogy a lányai könnyítsenek magukon (Fotó: Prakash Singh / AFP)

A kutató szerint amíg mindezen nem változtatnak, hiába várnak igazi eredményeket Modi kampányától. „A nyilvános székelés végső soron nem infrastrukturális, hanem viselkedési kérdés” – hangsúlyozta a kutató, hozzátéve: fontos lenne, hogy felmérjék, milyen egészségügyi hatásai voltak a miniszterelnök programjának. – Nem tartom valószínűnek, hogy ugrásszerűen javultak volna a higiéniai állapotok attól, hogy a lakosság egy része rászokott a kulturált vécéhasználatra” – hangoztatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top