Aktuális

Durva visszaesés a fővárosi lakáspiacon, vidéken azonban folytatódik a drágulás

Megtorpantak az árak, nem nőtt a forgalom.
összeköltözés együttélés párkapcsolat

Az első félévben a fővárosban 9941 használt lakás kelt el a hivatalos – egyelőre még nem teljes körűen feldolgozott – adatok szerint, ez 46 százalékos visszaesésnek felel meg éves összevetésben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „Előzetes számokról van szó, azaz még bővülhetnek az érintett időszakban történt lakáseladásokról szóló adatok, amik feljebb húzhatják az elsőre durva visszaesésről tanúskodó számokat. Mindenesetre erős jelzésnek tekinthető a mostani hivatalos adatsor, amely szerint a korábbinál kevésbé pörgős a fővárosi használt lakások piaca.”

Az árakon is látható a megtorpanás: Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára októberben 720 ezer forint volt, ami lényegében stagnálást jelent a szeptemberi 717 ezer, illetve a májusi 712 ezer forinthoz képest, igaz, éves szinten még 18 százalékos drágulásnak felel meg.

Vidéken azonban enyhébb ütemben, de még kitart a lendület. A hivatalos – szintén előzetes – számok szerint a megyeszékhelyeken is csökkent a lakásforgalom több mint 30 százalékkal. Ugyanakkor több vidéki nagyvárosban – Budapesttel ellentétben – az elmúlt félévben is emelkedtek az árak – mondta Balogh László.

Debrecenben például a használt lakások átlagos négyzetméterára októberben 471 ezer forint volt, ami májushoz képest 3 százalékos drágulást, éves szinten pedig 33 százalékos áremelkedést jelent. Győrben tavaly októberhez képest 22 százalékkal, májushoz képest pedig 5 százalékkal 432 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó:iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top