Otthon

A fiatalok többségének esélye sincs saját lakásra

Ha nagy önrészük van, még akkor is több évig nyögik majd a hitelt.

Az albérleti díj kifizetése után nem marad – akár lakáscélú – megtakarításuk a fiataloknak – erre jutott a az OTP Ingatlanpont szakértője a Hvg.hu szerint.

Ha az átlagot nézzük, ez azt jelenti, 10-ből 8 fiatalnak nagyon nehéz saját lakáshoz jutnia ma Magyarországon.

A szakértő azt is megvizsgálta, hosszú távon mégis minek van értelme: vásárolni (takarék híján nyilván hitelre) vagy bérelni? Arra jutott, hogy mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. Míg a bérlés jóval kevesebb kötöttséggel jár, ami megkönnyíti az országon belüli munkahelyváltást, egyetemre járást, addig a vásárlás nem elhanyagolható előnye, hogy az ember saját tulajdonú ingatlanba költözhet. A megvásárolt ingatlannal maga rendelkezik, ugyanakkor ehhez sok esetben lakáshitelt is igényelni kell, ez pedig sokéves, akár évtizedes elköteleződést jelent.

23 millió forint lakhatásra vagy 33,4 millió saját lakásra

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője erre egy példát hoz, amelyben egy átlagos, 56 négyzetméteres, 28 millió forintba kerülő budapesti lakás szerepel.

Ha ezt megvesszük, az 28 millió forintba kerül, plusz az ingatlan után fizetendő még 1,12 millió forint illeték, ha korábban nem volt saját ingatlanunk. Tegyük fel, hogy a vásárláshoz a vevő felhasználta 13 millió forintos megtakarítását, valamint igényelt hozzá 10 éves futamidőre, a futamidő végéig fix kamatozású, 15 millió forint hitelösszegű OTP Bank lakáshitelt.

A teljes visszafizetendő összeg így 19,32 millió forintra rúg, vagyis 10 év múlva az ingatlan megvásárlására fordított teljes összeg a megtakarítás felhasználásával 33,4 millió forint lesz.

Lakásbérlés esetén a számításban megjelölt 56 négyzetméteres ingatlan havi bérleti díja nagyjából 168 000 forint, amely egy évre kicsit több mint 2 millió forint. Számításba véve az átlagos évi 3%-os bérletidíj-emelkedést, ez 10 év múlva 219 ezer forint is lehet. Tíz év alatt tehát a bérleti díjra költött összeg körülbelül több mint 23,1 millió forint. Ha feltételezzük, hogy a bérlő a 13 millió forintos megtakarítását is a lakás bérlésére fordította, akkor is plusz 10,1 millió forintot költött lakhatására, és nem lett saját lakása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top