Aktuális

„Elég volt!”– Ma este sárga rózsákkal borítják be az Alkotmánybíróság épületét

Szolidaritási akciót hirdetett az egyik hazai női közösség, tiltakozva az ellen, hogy a magyar bíróságok „túl lassan” ítélik el a családon belüli erőszak elkövetőit, ha egyáltalán elítélik őket. Továbbá holnap derül ki, hogy a jogerős ítélet után nem folytatódik-e a lúgos orvosként elhíresült támadó és áldozata, Renner Erika ügye.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene női civil közösség csendes tiltakozást hirdetett hétfő estére. Az esemény szervezői arra buzdítanak, hogy november 4-én, este fél 9-re, aki tud, menjen a fővárosi Clark Ádám térre egy szál sárga rózsával, ami egyben a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképe. Az akcióban résztvevők innen fognak átvonulni egy rövid demonstráló sétával az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületéhez, hogy felhívják a figyelmet a bántalmazás kiterjedt jelenségére, továbbá kifejezzék elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, ahogy a magyar igazságszolgáltatás általánosságban kezeli ezeket az ügyeket.

Az akcióra azért itt és most kerül sor, mert kedd reggel, november 5-én derül ki, hogy az Alkotmánybíróság helyt ad-e a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián alkotmányjogi panaszának, aki többek között azt állítja, hogy helyrehozhatatlan és súlyos károkat okoz számára a börtönbüntetése. Arról a Bene Krisztiánról van szó, akit tavaly jogerősen 11 év börtönbüntetésre ítéltek, mert volt barátnője, Renner Erika nemi szervét és altestét 2013-ban maró lúggal öntötte le, számítógépét és telefonját elvitte, majd rázárta a lakást a magatehetetlen, ájult áldozatra, aki akár bele is halhatott volna a támadásba.

Túlzás nélkül állíthatjuk, a nagy nyilvánosságot kapott borzalmas ügy az egész országot megrázta, aki éveken át követte az eseményeket, emlékszik, hogy milyen sok körön keresztül, hatalmas küzdelmek árán, mennyire elhúzódva született meg a tavalyi ítélet. A lúgos bűncselekmény áldozata, Renner Erika számtalan alkalommal állt ki a nyilvánosság elé, és beszélt őszintén a támadás okozta traumákról, fájdalmakról és az elnyúló igazságszolgáltatási folyamatról, a közben átélt nehézségekről és megaláztatásokról. Az, hogy Bene Krisztiánra tavaly a bíróság 11 évnyi börtönbüntetést mért, sokaknak adott reményt azzal kapcsolatban, hogy a párkapcsolati erőszak áldozatai végül csak számíthatnak az igazságszolgáltatásra.

A hit és a remény azonban most újból, akár végleg megrendülhet.

Azok után, hogy a Kúria a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el, hogy a tavalyi, végsőnek tűnt ítélet megszülessen, most akár minden elölről kezdődhet. Feltéve, ha az Alkotmánybíróság november 5-én, kedden úgy dönt, hogy helyt ad Bene Krisztián alkotmányjogi panaszának. Ha ezt elfogadják, azzal hatályon kívül helyeznék a Kúria ítéletét és a büntetés végrehajtását. Vagyis ott tartanánk, mint 2013-ban, a bűncselekmény elkövetésekor.

A beadványozó indoklása szerint Bene Krisztiánt az eljárás során megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától. A lúgos orvos ügyvédje a beadványban arra is hivatkozik, hogy az elítélt támadó számára börtönbüntetése visszafordíthatatlan károkat okoz, mind anyagi, mind lelki értelemben. Miközben szerintük Bene Krisztián mögött – idézzük a beadványból – „van olyan családi háttér és családi kapcsolatrendszer, ami lehetővé teszi, hogy ügye lezárásáig – még jogaiban korlátozva is – tisztes munkavégzés mellett, gyermekeivel, szüleivel, testvéreivel való kapcsolatát teljes mértékűen megélve, az elszenvedett károkat enyhítse.”

Ha a hétfő esti akció sikeres lesz, sárga rózsák sokasága fogja másnap reggel felelős döntéshozatalra figyelmeztetni az épületbe érkező testületet Renner Erika és Bene Krisztián ügyében, illetve arra, hogy sokaknak nem tetszik, hogy az áldozatoknak az igazságszolgáltatási folyamatban is igazi kálvárián kell keresztülmenniük, mire ítélet születik. Ahogy az akciót megszervező Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport közleményében fogalmaz, ahol megrendül a közbizalom és az igazságszolgáltatásba vetett hit, ott eluralkodhat a káosz és az önbíráskodás. Ez viszont senkinek sem érdeke – erre is szeretnék felhívni a figyelmet.

„Hány év mehet el egy áldozat életéből csak a jogorvoslatra? A darnózseli hentes ügye, akár a »lúgos orvosé«, öt és fél éve tart, volt itt is megszüntetés, csekély büntetés, most éppen hét évnél tart az ügy, de még nem is látszik a vége. A bicskei gyermekotthon áldozatainak nyolc évig kellett küzdeniük az igazukért, finoman szólva is vegyes érzelmeket kiváltó sikerrel. Ezek a vég nélküli eljárások embertelen terhet rónak az áldozatokra, akik egy olyan rendszer áldozatai, amiről sok minden elmondható, csak az nem, hogy támogató lenne” – mondják közleményükben a női érdekképviseletet ellátó közösség tagjai.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top