Aktuális

Ítélete megsemmisítését kéri a lúgos orvos

Alkotmányjogi panasszal élt.

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be, és börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kéri a „lúgos orvosként” elhíresült Bene Krisztián. A 168 Óra írta meg csütörtökön, hogy a 11 éves fegyházbüntetését töltő Bene azért nyújtott be panaszt, mert jogi képviselete szerint alkotmányellenes a Kúria hivatkozása és ítélete.

A férfit azután ítélték el, hogy orvosi esküjét megszegve maradandó károsodást okozott volt barátnőjének, Renner Erikának, és brutálisan megcsonkította. Most azt kéri, hogy semmisítsék meg az ítéletet, és ügyét tárgyalják újra harmadfokon. „A beadványozó indoklása szerint Bene Krisztiánt megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától” – írja a lap. 

A 2013-ban volt barátnőjét lúggal leöntő és bántalmazó orvos a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében 2018. február 22-én (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Júliusi döntése során a Kúria arra hivatkozott, hogy az új büntetőeljárási törvény (Be.) értelmében a másodfokon megállapított tényállást vagy a minősítést nem módosíthatják, csak a büntetés kiszabásával foglalkozhatnak. Ennek nyomán emelték meg Bene büntetését 9-ről 11 évre. Bene ügyvédje azzal érvel, hogy a büntetőeljárás a Kúria utolsó határozatáig a régi törvény szerint zajlott, az új büntetőeljárási törvény csak közvetlenül azt megelőzően lépett érvénybe – ami viszont előírja, hogy rendelkezéseit folyamatokban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. Így a harmadfokú bíróság felülvizsgálati lehetősége szűkült – idézi az indítványozót a 168 óra. Benéék emiatt kezdeményezik a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztését is. 

A beadott panaszban az is szerepel, hogy a férfinak „helyrehozhatatlan károkat okoz a helyzet fenntartása”. Az Alkotmánybíróság november 5-én foglalkozik a panasszal.

Mint ismeretes, Bene Krisztián bosszút akart állni volt barátnőjén, Renner Erikán, aki szakított vele. Ezért 2013 márciusában maszkban megtámadta a nőt, aki éppen a kutyáját akarta levinni sétálni. Egy injekcióval elkábította, majd lúgot öntött a nemi szervére, maradandó károkat okozva. Első fokon 4 évet kapott, ezt súlyosbította később a bíróság 9, majd a Kúria 11 évre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top