Aktuális

Kidobták az Oxford előadóterméből a vak fekete diákot, majd őt büntették meg ezért

A bokájánál fogva húzták ki Ebenezer Azamatit, a 25 éves ghánai származású politológia hallgatót az Oxford Union vitaklubjából. Végül ellene indult fegyelmi eljárás.

Az oxfordi egyetem 25 éves, ghánai származású posztgraduális politológus hallhatója, Ebenezer Azamati a napokban letett egy könyvet a világ egyik leghíresebb egyetemi vitaklubjának előadótermében az egyik padon, ezzel foglalva a helyet, majd elment vacsorázni. Amikor visszatért, hogy meghallgasson egy aktuálpolitikáról szóló beszélgetést az Oxford Union klubjában, a biztonsági őr nem akarta visszaengedni a terembe. Azamati tiltakozott, mire a felvételek tanúsága alapján bokájánál fogva húzták el, majd dobták ki az épületből. Ráadásul mindez a szemtanúk szerint mindössze 30 másodperc leforgása alatt történt meg.

A botrányos ügy pikantériája, hogy az eset abban az 1823-ban alapított Oxford Unionben történt, mely a világ legtekintélyesebb diákszervezeteinek egyike, és azzal a céllal jött létre, hogy az egyetemi hallgatók itt bármiről szabadon beszélgethessenek. Továbbá az Union arról is ismert, hogy többnyire a világ vezető tudósai, művészei és politikusai szoktak náluk előadásokat tartani.

Utólag kiderült, a szervezők, főként a biztonsági őr, azt hihették, hogy a fehér bottal járó fekete diák csak be akar szökni az estre, miközben a diákszervezet egyik tagjáról van szó, akinek minden joga megvolt, hogy részt vegyen az esten. Nem elég, hogy ennyire megalázóan és erőszakosan bántak vele, az Oxford Union a történetek után még Azamati ellen indított eljárást. Mondván, miközben kidobták a teremből, „megfélemlítő mozdulatokat” tett a karjával.

Miután a fegyelmi eljárás végén két félévre felfüggesztették Azamati tagságát, az ügy nyilvánosságot kapott, és ennek megfelelően óriási botrány lett belőle. A következő tárgyaláson a büntetést visszavonták, az Oxford Union pedig nyilvánosan elnézést kért az egyetemi hallgatótól. Ennek ellenére egyre többen követelik, hogy a szervezet elnöke, Brendan McGrath mondjon le.

Via 444, Telegraph, Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top