Aktuális

Ezeken a magyar egyetemeken a legjobb tanulni a világrangsor szerint

Összesítve a biológiai, az állatorvostudományi, az agrár és erdészeti, illetve sporttudományi képzésekben a legerősebbek a magyar egyetemek egy frissen megjelent világrangsor szerint.

A londoni székhelyű Times Higher Education (THE) világrangsorára összesen nyolc magyar egyetem került fel. A világrangsor készítői összesen öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció – írja az Eduline. 

A külföldi hallgatók és oktatók arányának, továbbá a nemzetközi együttműködésben született publikációknak köszönhetően a magyar egyetemek közül a Semmelweis Egyetem kapta a legmagasabb értékelést, ezzel a listában a 457. helyet megszerezve.

A magyar egyetemek a rangsorban:

  1. Semmelweis Egyetem
  2. Eötvös Loránd Tudományegyetem
  3. Pécsi Tudományegyetem
  4. Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem
  5. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Szent István Egyetem

 

Gyakorlati órán vesznek részt a hallgatók a IX. kerületi Hőgyes Endre utcai Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerészeti Intézet tangyógyszertárában 2019. november 6-án. Az egyetem idén ünnepli alapításának 250. évfordulóját (Fotó: MTI)

Az előző évi THE-rangsorral összehasonlítva, több magyar egyetem is rosszabb helyezést ért el, ám a Szent István Egyetem először került fel a listára. Az összesített rangsorban az egyetemek közül a legelső hely a világon az Oxfordi Egyetemé.

Az összesített rangsoron kívül – hasonló szempontok alapján – készítettek szakterületi rangsorokat is. Például a világ legjobb gazdasági és üzleti képzéseit nyújtó egyetemek között szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem is. 

Egyetlen magyar egyetemként szerepelve a listában, az Eötvös Loránd Tudományegyetem mondhatja el magáról, hogy a legjobb pszichológiai képzéseket indító egyetemek között van a világon. Hasonlóképpen a pszichológiai rangsorhoz, a bölcsészettudományi rangsorba is az Eötvös Loránd Tudományegyetem került be, a 301–400. kategóriában.

821 intézmény biológiai, állatorvostudományi, agrártudományi és erdészeti, illetve sporttudományi képzései közt viszont hat magyar egyetem is szerepel a listán. A legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem érte el: mindkettő a 301–400. helyen végzett. A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem az 501–600. lett, a Szent István Egyetem pedig a 601+ kategóriába került be.

A legjobb orvostudományi, fogorvostudományi és egészségtudományi képzéseket rangsoroló listában a Semmelweis Egyetem a 301–400., a Pécsi Tudományegyetem a 401–500., a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem pedig az 501–600. helyet szerezte meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top