Aktuális

Egyre dühösebbek a pedagógusok, az állam szerint sokat költenek oktatásra

November 30-án hatalmas tüntetésre készülnek a hazai pedagógus-szakszervezetek, hogy többek között a bérek rendezése mellett és a túlmunka ellen tüntessenek. Az oktatásügyért felelős EMMI szerint ők jelentősen megemelték az oktatásra fordított összeget.

Egyre éleződik az ellentét a magyar oktatási rendszer változását követelő pedagógus-szakszervezetek és a minisztérium között. A szakszervezetek november 30-ra szervezett tüntetése többek közt arról fog szólni, hogy a pedagógusok követelik a bérek értékállóságának garantálását, a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti státuszát, illetve azt, hogy csökkentsék a közoktatásban a tanárok és a diákok túlterheltségét, továbbá állítsák vissza a hatévesek rugalmas iskolakezdését.

Az EMMI erre kiadott közleményében leszögezi, a „kormány jelentősen megemelte az iskolákra, a diákok és szüleik támogatására és a pedagógusok bérére fordított költségvetési támogatást. 2010-hez képest 645 milliárd forinttal többet fordítunk oktatásra, 355 milliárddal többet pedagógusi bérekre, dupláját az ingyenes tankönyvprogramra, háromszorosát az ingyenes gyermekétkeztetésre, és folyamatosak az iskolafejlesztések is”idézi a hvg.hu. A minisztérium azt is kiemelte, hogy szerintük a nemzetközi méréseken a világ élvonalába tartozó országok csoportjának átlagát hozzuk az oktatás terén.

Erre a Pedagógusok Szakszervezete azzal reagált, hogy „az Emberi Erőforrások Minisztériuma teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top