nlc.hu
Aktuális

Belügyminisztériumi kérdőív a szülőknek a KRÉTA rendszerben

A tanártüntetésről faggatja a Belügyminisztérium a szülőket egy furcsa kérdőívben

A KRÉTA felületén hirdetett kérdőív utolsó kérdése több civil szervezet szerint manipulatív és igaztalan állításokat tartalmaz.

Szerda hajnalig több mint 100 ezren töltötték ki azt a Belügyminisztérium által közzétett szülői kérdőívet, amely a múlt csütörtöktől elérhető. A hét kérdésből álló adatlap többek között arra is rákérdez, hogy a gyerekek szeretnek-e iskolába járni, hogy hány órát töltenek leckeírással, járnak-e magántanárhoz és hogy hány magatartási problémás gyermekkel járnak egy osztályba. 

Kérdés a BM szülői kérdőívéből

Kérdés a BM szülői kérdőívéből

Az elmúlt napokban 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője a nemrég meghackelt KRÉTA rendszerben kapott értesítést a kérdőív kitöltéséről, ami a tárca közlése szerint anonim és önkéntes.

Bár szerdán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára népszerűnek nevezte a kérdőívet, arról nem beszélt, hogy az utolsó kérdés nagy visszhangot váltott ki:

a belügy ugyanis arra kíváncsi, hogy a szülők egyetértenek-e azzal, hogy a pedagógusok a diákokat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba.

A kérdésfeltevést több civil szervezet, köztük a Szülői Hang is nehezményezte, mert úgy vélik, hogy manipulatív és igaztalan állításokat tartalmaz.

A tiltakozást kiváltó kérdés.

A tiltakozást kiváltó kérdés

„Ez a kérdés hazugságot tartalmaz, és nem lehet rá jól válaszolni. A pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is, melyek veszélyeztetik az ország és gyermekeink jövőjét. A demonstrációkon a tanulók saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye (12. és 13. cikk) rögzíti” – írták a lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

A szervezet azt javasolja minden szülőnek, hogy a kérdésre ne válaszoljanak, a szöveges válaszmezőbe pedig a sztrájkoló pedagógusok, diákok és szülők közös követeléseit másolják be.

A Szülői Összefogás Közösség az adatvédelmi problémákkal küzdő köznevelési alaprendszer helyett egy saját kérdőívet hozott létre, amiben a közoktatás problémáira reflektálnak.

„Egyetért-e ezzel a követeléssel? Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!” – szól az egyik kérdés.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a megkeresésünkre elmondta, hogy ők is hasonlóképpen vélekednek a kérdőívről.

„A kérdőívben egy álságos kérdés van, egy olyan tényállításon alapuló kérdés, amely valótlanság, de nevezhetjük rágalomnak is. A pedagógusok soha nem használták fel a diákokat követeléseik érvényesítésére. Ezzel a diákokkal nem állítanak bennünket szembe, mert ezt ők pontosan tudják és azok a szülők is, akik gyermekei részt vesznek demonstrációkon, élőláncokban és most például a Belügyminisztérium épülete előtti virrasztásban.

Ezek a kérdésnek álcázott vádak arra jók, hogy a pedagógusok ellen hangolják azokat, akik még hisznek a propagandának

 – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Hónapok óta tart a sztrájk

Ahogy arról mi is beszámoltunk, október 23-án több tízezres tömeg gyűlt össze a Hősök terén, hogy a pedagógusok béremelése mellett tüntessen. Azóta országszerte rengeteg hasonló megmozdulás volt, diákok, tanárok és szülők közös erővel tüntettek és sztrájkoltak a jobb oktatási feltételekért. A polgári engedetlenséget gyakorló pedagógusok közül többeket kirúgott a tankerület, legutoljára a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium hat tanárától váltak meg ilyen módon.

A tanárok érdekképviseleti szervezetei, a Tanítanék Mozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is úgy véli, hogy az elbocsájtások törvénytelenek voltak.

„Pintéréknek (Orbánnak) tökmindegy, hogy nem lehet pótolni a kieső szakembereket. Csend és alapállás legyen – ez a céljuk. Még mindig minőséget nyújtani tudó iskolákat vernek szét, magasról tesznek a diákok tanuláshoz, minőségi tudás megszerzéséhez való jogára. Briganti módszerekkel tizedelik meg a sztrájkjog ellehetetlenítése miatt polgári engedetlenségben részt vett kollégákat. Közben hajtogatják, hogy a jogszerű sztrájkban való részvétel az oké. Milyen cinikus is ez?! Gúzsba kötve táncolni…” – írták Facebook-bejegyzésben.

A szülők oldaláról a Szülői Hang, a tanulók részéről pedig az ADOM Diákmozgalom fejezete ki szolidaritását a kirúgott tanárok mellett. A civil szervezetek folyamatosan szervezik az újabb és újabb sztrájkokat és tüntetéseket, a követeléseik között pedig szerepel a pedagógusbérek rendezése és a közoktatás korszerűsítése mellett az elbocsájtott pedagógusok újbóli állományba vétele is.

Lapunk megkereste a Belügyminisztériumot azzal a kérdéssel, hogy miért tartották fontosnak, hogy a sztrájkról szóló kérdés belekerüljön a szülői kérdőívbe, de a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top