nlc.hu
Aktuális

Tovább folytatódik a tanártüntetés

Tovább folytatódik a tanártüntetés, a pedagógusok és a diákok rengeteg helyszínen sztrájkolnak

„Szabad ország, szabad oktatás” – skandálják a tüntetők.

Ma országszerte folytatódik a pedagógussztrájk. Budapesten a Vörösmarty Gimnázium tanárai a Sándor-palota előtt állnak sorfalat, a diákok pedig a Blaha Lujza téren és az Üllői úton demonstrálnak a nap folyamán. Ezen kívül több vidéki városban, például Miskolcon és Gödön is zajlanak megmozdulások.

A Tanítanék Mozgalom országos sztrájknapjához csatlakozva a gödi Huzella Tivadar általános iskola köré is élőláncot húztak a tanárok, diákok és szülők. A kilencedik alkalommal megrendezett tiltakozáson körülbelül negyvenen vettek részt. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke az Alkotmánybíróság szerdai döntését értékelte, ami szerint nem alaptörvény-ellenes, hogy idén májusban radikálisan korlátozták a közoktatásban dolgozó pedagógusok sztrájkjogait. Miklósi szerint a testület döntésével a többi munkavállalói csoporthoz képest még hátrányosabb helyzetbe hozza a tanárokat. Egyben tényleges párbeszéd elindítását is sürgette a pedagógusok képviselői és a kormányzat között.

Tanársztrájk Gödön.

Sztrájkoló tanárok és őket támogató szülők Gödön (Forrás: nlc.hu/Prokai Gábor)

Miskolcon a Hősök terén az ADOM Diákmozgalom tartott demonstrációt, miközben több helyi iskolában is ülősztrájkba kezdtek a diákok. A téren tartott megmozduláson egy körülbelül száz fős tömeg verődött össze, akik a demonstráció több pontján is a „Szabad ország, szabad oktatás” szlogent skandálták.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett fővárosi tüntetés célja a továbbra is változatlan: a fizetésemelés mellett a tanárok terheinek csökkentése és a polgári engedetlenség miatt elbocsájtott pedagógusok munkaviszonyának visszaállítása is szerepel a követeléseik között. Ahogy mi is beszámoltunk, november végén egy tucat tanárt bocsájtottak el különböző iskolákból a sztrájkban való részvétel miatt: legutoljára a jó nevű budapesti Karinthy Frigyes gimnázium hat oktatójának a munkaviszonyát szüntették meg.

A Blikk információi szerint a Karmelita kolostornál gyülekező tanároktól azt kérték a szervezők, hogy hozzanak magukkal sárga rózsát és papírrepülőt, amire rá tudják írni a követeléseiket. A terv az volt, hogy amikor Orbán Viktor megérkezik munkahelyére, átnyújtják majd neki a petíciójukat, de a miniszterelnök végül nem jelent meg a helyszínen, ezért a tanárok a papírrepülőre írt követeléseket dobták át az épületet körülvevő kordonon.

A tüntetők 9 óra körül átvonultak Novák Katalin újonnan felújított rezidenciája elé, ahol folytatódtak a beszédek. A tüntetők elénekelték az Illés-együttes Sárga rózsa című ikonikus dalát és elhelyezték a virágokat a Sándor-palota körüli láncon. 

Végül fél tíz előtt nem sokkal a köztársasági elnöki hivatal két munkatársa átvette a pedagógusok követeléseit és véget ért a tüntetés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top