Aktuális

Pintér szerint rendben volt, hogy egy krém miatt két éjszakára fogdában tartottak egy tinilányt

A belügyminiszer szerint a szabálysértési őrizet alkalmazása jogszerű és indokolt volt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, október 22-én egy 17 éves, brit-magyar kettős állampolgárságú lány Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában saját állítása szerint véletlenül elrakott egy 1590 forintos krémet egy drogériában. Amikor távozott a boltból, hogy apjával találkozzon, a biztonsági őr elkapta, és miután megtalálta nála a krémet, a raktárba vitte, ahová apja nem mehetett vele. Az őr rendőrt hívott, magyar nyelvű jegyzőkönyvet vettek fel, amit lány nem tudott elolvasni, mert nem tud magyarul, mégis alá kellett írnia. 

A rendőrség ezek után elrendelte a szabálysértési őrizetbe vételét, mire azonban a rendőrök végeztek a lány újbóli kihallgatásával, a bíróságon már véget ért a munkaidő, mivel pedig másnap nemzeti ünnep volt, a fiatal csak két nappal később, október 24-én került bíró elé, addig a fogdában kellett maradnia. A bíró egyébként a legenyhébb büntetéssel, szóbeli megrovással zárta le az ügyet. 

Pintér Sándor belügyminiszter

Pintér Sándor belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A HVG megtudta, az üggyel kapcsolatban az MSZP-s Tóth Bertalan fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, mivel meg akarta tudni, hogy mi volt az oka a szabálysértési őrizet alkalmazásának, hogy hány kiskorúval történt ilyesmi, érkezett-e jelzés az ENSZ gyermekjogi egyezményének be nem tartásával kapcsolatban, és hogy tervezik-e kárpótolni a lányt.

A belügyminiszter válaszul annyit mondott: a konkrét ügyben a szabálysértési őrizet alkalmazása jogszerű és indokolt volt. Az eljárás alá vont a terhére rótt szabálysértés elkövetését elismerte és – gyorsított eljárás keretében – azt a bíróság is megállapította.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top