nlc.hu
Aktuális

Sok tanár csalódott a minisztériumi találkozóban

„Nem érdemi párbeszéd volt, hanem panasznap” – Sok tanár csalódott a Pintér Sándorral folytatott találkozón

A Belügyminisztérium által összehívott oktatásügyi megbeszélésen 400 iskolaigazgató és tanár vett részt, és biztosnak tűnik, hogy nem került pont a tiltakozások végére. Volt, aki szerint Pintér Sándor mindenkit megalázott azzal, hogy tételesen tagadta a problémákat.

A nemrégiben furcsa kérdőívvel előálló Belügyminisztérium által összehívott konzultáció péntek délelőtt tíz órakor kezdődött el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, egészen fél 3-ig tartott az egyeztetés. A megbeszélésen nagyon kevés konkrétum hangzott el. Volt szó ugyan a tanárok fizetéséről, de az egyértelmű kijelentések elmaradtak.

Ez a konzultáció nem nevezhető szakmai egyeztetésnek, nem érdemi párbeszéd látszik, hanem egy panasznap, ahol olyan felszólalók is voltak, akik a mostani rendszer jogos voltát igyekeztek alátámasztani

–  mondta az eseményről a Telexnek Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja. Az eseményen a meghívott intézményvezetők és tanárok 3-3 percre kaptak felszólalási lehetőséget. Az eseményen a diákok miniszterhez írt levelét Nagy Erzsébet személyesen adta át, mert azt Pintér Sándor személyesen nem vette át tőlük. Több résztvevő is hangsúlyozta a Telexnek, hogy a megbeszélés elsősorban arra volt jó, hogy láthatóvá tette, mekkora különbségek vannak a vidéki és a fővárosi iskolák között, sőt az egész rendszerben nagyon különböző helyzetben vannak az iskolák.

Diákok tüntetnek

Diákok tüntetnek a tanáraikért december 9-én (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a pénteki alkalom elsősorban egy gesztus volt, új dolgokat nem tudtak meg, csak lehetőséget kaptak, hogy ismertessék a problémáikat. Persze voltak, akik eredményesnek tartották a megbeszélést konkrétumok elhangzása nélkül is, mert egy olyan eseményt láttak, ahol összegyűjtötték a panaszaikat, amiből később elindulhat majd egy párbeszéd. Lendvai Emese, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa számára az esemény inkább csalódást keltő volt, ahol szerinte Pintér Sándor a tévéből ismert arrogáns stílusát hozta azzal, amikor nem ismerte el a tanárok régóta emlegetett problémáit. Egy biztos: ezzel a tiltakozások nem értek véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top