Aktuális

Ez a hónap a magyar anyákról szólt – ez történt a nőkkel februárban

Családvédelmi akcióterv, babaváró hitel – februárban nagyvonalúnak tűnő ajánlatot kaptak a kormánytól a családok, de a helyzet azért komplexebb ennél.

Családvédelmi akcióterv

Fotó: iStockphoto

Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy szerződést akar kötni a magyar nőkkel. A kormány hétpontos családvédelmi tervének része a bölcsődei férőhelyek bővítése, a csok kedvezményes hitelének kiterjesztése, a nagyszülői gyed bevezetése és a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása is. A legtöbbet vitatott és a legnépszerűbbnek bizonyuló intézkedés viszont a babaváró hitel lett, amelyet végül nyártól igényelhettek a fiatal házasok – és igényeltek is, mert a kamatmentes kölcsön feltételei kifejezetten jók, már annak, aki jogosult rá.

Felháborodtak a Magyar Anyák

Forrás: iStock

Hogy a családok helyzetét a kormányzati akcióterv nem feltétlenül fogja megoldani, az a Magyar Anyák csoport videójából derült ki. „Elegünk van!” címen tették közzé a mozgalom saját évértékelő videóját, a miniszterelnöki évértékelővel egy napon. Ebben mondták el, milyen magyar anyának lenni most, 2019-ben. A videóban azok szólaltak meg, akik nem az állami rendszerben dolgoznak, mert közülük sokan féltik a munkájukat. A csoport tagjai úgy látják, nagyon erős az emberekben a félelem, az elkeseredés, a tehetetlenségből adódó szorongás, kiváltképp azokban, akik felfogták, hogy az oktatás vagy az egészségügy hiányosságai miatt a gyerekeik jövője a tét.

Lavinát indított a megerőszakolt lány ügye

Erőszakellenes tüntetők Pristinában (Fotó: STR / AFP)

Világszerte felháborodást váltott ki annak a koszovói lánynak az ügye, akit megerőszakolt a tanára. A 16 éves lány a rendőrséghez fordult, az ügyben eljáró rendőr azonban nem segített neki, ehelyett ő is megerőszakolta. Mikor kiderült, hogy teherbe is ejtette a lányt, abortuszra kényszerítette. Az ügy február 5-én pattant ki, amikor letartóztatták a rendőrt, majd a tanárt és az abortuszt elvégző orvost is. Február elején több százan tüntettek Pristinában, Koszovó fővárosában tiltakozásul azért, mert a hatóságok nem tesznek eleget a nemi erőszak áldozataivá vált nőkért. Az áldozatokat segítő aktivisták szerint a nemi erőszakot leggyakrabban családtagok követik el, a feldolgozást pedig nehezíti, hogy sokszor a bántalmazottak családja kényszeríti titoktartásra a nőket.

Halálesettel végződött Pásztor Anna zaklatása

Fotó: MTI / Mónus Márton

Pásztor Anna énekesnő a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy hónapok óta zaklatja őt egy megszállott férfi, aki késsel ment el az egyik koncertjére. Az énekesnő feljelentést tett, a férfit letartóztatták és kezdetét vette a tárgyalás, amelyen Pásztor Anna megbocsátott a zaklatójának. Ennek ellenére a férfin nem lehetett segíteni: február 27-én, az éjszakai órákban öngyilkosságot követett el a zárkájában. A börtönőrök azonnal észrevették, mi történt, és rögtön meg is kezdték az életmentést, de a gyors ellátás ellenére a férfi életét vesztette.

A nő, aki 8 órát feküdt meztelenül a kórházban, majd hazaengedték

Fotó: Unsplash

Emlékeztek rá? Reggeli rutin-vesekőműtétre készítették elő az egyik budapesti kórházban, majd délután háromkor közölték vele, hogy mégsem lesz beavatkozás, mert nem ér rá az aneszteziológus.

A hónap más tekintetben is bővelkedett abszurd és szomorú egészségügyi történetekben. Februárban meghalt egy 17 éves fiú, aki a Nyugati pályaudvarnál esett össze egyik délután. Fél óra alatt értek ki hozzá a mentők, holott a helyszín gyalog pár percre volt a Markó utcai Központi Mentőállomástól. Később kiderült, hogy az ügyben a mentésirányítás és a mentésvezető is hibázott, őket felfüggesztették a munkából.

Értelmetlen erőszak egy pesti szórakozóhelyen

vittula

Fotó: Neményi Márton

Február 21-én egy darabig úgy telt az éjszaka a belvárosi Vittula kocsma előtt, mint szokott: bent iszogattak és táncoltak az emberek, kint, a hely előtt cigizgettek és pihentek. Azután viszont két férfi lépett ki a kocsma melletti házból, akik rövid, olcsó és átlátszó provokáció után minden előzetes jel nélkül elkezdték ütlegelni a Vittula vendégeit. Ahogy az eset utóhatását elemző cikkünkben írtuk, az értelmetlen erőszakkitörés közben fogak repültek, folyt a vér, a szemtanúk elmondása alapján egy fiúnak konkrétan letépték az arcát. Harminc ember sietett a megtámadottak segítségükre, hiába, a két ismeretlen, láthatóan minden ép ésszel leírható ok nélkül verekedő férfi őket is lerendezte. A földre került embereket rúgták, köztük fiatal nőket, volt, akinek a fejét is. Az ügyben végül megtalálták a gyanúsítottakat, és megállapították, hogy az elkövetők szinte biztosan kábítószer hatása alatt álltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top