Aktuális

Visszautalta a mentős a megalázóan alacsony összegű év végi jutattást

Az Országos Mentőszolgálat számos dolgozója a kollektív szerződésben rögzített év végi jutattásnak csak a töredékét kapta meg.

A kollektív szerződésben rögzített egyszeri 37 240 forint helyett mindössze néhány ezer forintot kaptak karácsony előtt a mentősök. Egyikük annyira felhúzta magát, amikor szembesült azzal, hogy mindössze 4500 forintja érkezett, hogy visszautalta a pénzt a mentőszolgálatnak – tudta meg a Népszava.

Országos Mentőszolgálat

Mentőautók az Országos Mentőszolgálatnál (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A lap úgy tudja, a pénz azért lett kevesebb, mert az egyik mentős szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta a 2016-os év végén megkötött kollektív szerződést, amit emiatt a Kúria hatályon kívül helyezett. Így viszont a megállapodásban rögzített, fix összegű juttatások sem járnak. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója ezek után úgy döntött: az eddig költségtérítésként utalt juttatást kifizetik munkabérként, ám mivel eszerint számfejtették, sokaktól nagyobb tételt vontak le. Vannak, akiknek végül csak  két-három ezret utaltak.

A az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatósága a lap érdeklődésére közölte, hogy az idei év végi juttatásokat csak „hóközi kifizetésként” folyósíthatták, ez pedig befolyásolta a levonások mértékét, ám azt ígérik, a következő hónapban kompenzálják az érintett dolgozókat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top