Aktuális

Denevérlevest evett, most a halálát kívánják a Facebookon

Hogy megszabaduljon a halálos fenyegetésektől, a kínai influenszer közleményt adott ki, amiben arról ír, a videó nem úgy és nem ott készült, ahogy azt a közösségi médiában tálalják.
denevér leves koronavírus

„Menj a pokolba!”

„Még aznap este meg kellett volna halnod.”

„Nem vagy normális!”

„Undorító vagy!”

„Miért nem haltál meg?”

Ez csak néhány példa azokra a gonosz és szívtelen kommentekre, amik néhány nap alatt konkrétan elárasztották a kínai influenszer, Wang Mengyun hivatalos és privát oldalát azután, hogy a koronavírusjárvány miatt vírusszerűen terjedni kezdett az egyik videója. A felvételen Megyun denevérlevest eszik: a videó készítője épp azt a pillanatot örökítette meg, amikor a nő beleharap az egészben megfőzött gyümölcsevő denevér szárnyába.

Lássuk be, a felvétel tényleg felkavaró lehet azoknak, akik nem rajonganak különösképp az egzotikus fogásokért, ám pusztán emiatt senki nem kívánná a videóban szereplő hölgy halálát. Csakhogy decemberben jött a kínai koronavírus-járvány – ami a legfrissebb adatok szerint immár 3000 embert fertőzött meg, és 80-nál is többnek okozta a halálát –, a denevérlevesről készült felvétel pedig önálló életre kelt. És ezzel egy időben terjedni kezdett a közösségi médiában.

A Facebookon sokan ezzel a videóval magyarázták, hogyan terjedhetett át egy alapvetően állatokat megbetegítő vírus az emberekre, pláne azután, hogy kiderült, a járvány egy olyan vuhani halpiacról indult útjára, ahol a tenger gyümölcsei mellett az érdeklődők juh-, szamár-, borz-, koala-, denevér- és hüllőhúshoz is könnyen hozzájuthattak. Azóta tudjuk, hogy a Vuhan-vírus minden valószínűség szerint fertőzött kígyóhússal terjedt át az emberekre – és nem denevérek közreműködésével, ahogy azt sokan gyanították –, ez azonban senkit sem akadályozott meg abban, hogy Mengyun videóját a járvány egyik közvetlen okaként állítsák be.

A helyzet mostanra olyan súlyossá vált, hogy Wang Mengyunnak közleményt is ki kellett adnia a videóról: az influenszer ebben azt hangsúlyozza, hogy a felvétel 2016-os, és Mikronéziában készült egy utazós sorozat kedvéért, amiben a helyi specialitásokat igyekeztek bemutatni. „Amikor felvettük a videót, még nem tudtam azokról a vírusokról, amiket terjeszthetnek. Sőt, egészen mostanáig nem tudtam, hogy vannak ilyen vírusok – írja Mengyun.

A fiatal nő hozzátette azt is, hogy a felvételen látható denevérleves nem vadon élő denevérből készült: „A leveshez használt denevéreket helyi gazdák nevelik, kifejezetten abból a célból, hogy elfogyasszák őket. Nem ment fel, de a denevér sok más országban mindennapos alapanyagnak számít” – írta, majd hozzátette, ettől függetlenül rettenetesen sajnálja, hogy a videója most, évekkel később ilyen indulatokat generált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top