Aktuális

Koronavírus: 40 millió ember nem utazhat sehova a járvány miatt

A járvány kiindulópontjának számító Vuhanban 6 nap alatt felhúznak egy ezer férőhelyes kórházat.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg. és kevés az esélye a járványnak – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hozzátették, fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus-járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt.

Kínán belül viszont 40 millió ember mozgását korlátozzák a járvány megfékezése érdekében. Ennyien laknak abban a 13, Hupej tartománybeli városban, amelyekben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést.

Védőruhát viselő munkás egy pekingi metróállomáson felállított ellenőrzőpontnál 2020. január 24-én. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

Péntek délutánra 880-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 26-ra nőtt. A vírusnak az eddigiekkel ellentétben már fiatal áldozata is van, egy 36 éves halt bele a fertőzésbe.

A járvány kiindulópontján Vuhanban és környékén a legsúlyosabb a helyzet. A 11 milliós városban most azon dolgoznak, hogy előre gyártott elemekből hat nap alatt felhúzzanak egy ezer beteg befogadására alkalmas kórházat.

Munkások az új, ezer férőhelyes kórház építkezésén Vuhanban 2020. január 24-én (Fotó: MTI/AP)

Közben olyan – ellenőrizetlen, ezért erős fenntartásokkal kezelendő – videók és fotók borzolják a kedélyeket a neten, amelyek szörnyű állapotokról, összeeső és földön fekvő betegekről készültek, és azt sugallják, hogy Kína igyekszik elfedni a járvány súlyosságát.

Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy a koronavírus hordozói a növényevő denevérek lehettek. Ám miután izolálták a vírust a betegek vérében, kiderült, hogy mérgeskígyók okozhatták az első megbetegedéseket. A kórházba került betegek első csoportja ugyanis egy helyi piacon dolgoztt, illetve vásárolt. Elképzelhető, hogy a kígyók táplálékául szolgáló denevérek adtak át vírust a mérges kígyóknak, amelyeket a piacon árusítottak, és így tudott az embereknél is megjelenni a fertőzés.

(MTI/Index/Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top